Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Josep Pla

Nou, 51
Palafrugell - Baix Empordà
Telèfon: 972305577
Fax: 0
info@fundaciojoseppla.cat
www.fundaciojoseppla.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Exposició permanent «Josep Pla (1897-1981)»


Descripció breu:

«Josep Pla (1897-1981)» és el títol de l'exposició permanent instal·lada a la casa natal de l'escriptor, al carrer Nou, 49, de Palafrugell. Es tracta d'una exposició divulgativa que explica l'itinerari vital i professional de l'escriptor, emmarcat dins el context històric del segle XX. Competències bàsiques d'educació primària: 1, 5, 11, 13, DI 4. Competències bàsiques d'educació secundària:1, 10, 11, Ac1, Ac2.


Lloc o equipament:

Fundació Josep Pla.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 hora i 30 minuts.


Preu/alumne original:

5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer els aspectes principals de la biografia i de la trajectòria professional i literària de Josep Pla. 2. Subratllar els oficis de periodista i escriptor com a variants d'un mateix camp literari. 3. Descriure i comprendre conceptes com: corresponsal, reporter, editor, publicació, reescriptura, adjectivació, compromís cultural, obra completa i reconeixement social. 4. Diferenciar gèneres literaris: literatura memorialística, de viatge, de ficció, periodística i biogràfica.


Descripció de l'activitat:

La visita guiada inclou un audiovisual com a introducció a la biografia de l'escriptor. Planta baixa: biografia dividida en cinc àmbits ordenats cronològicament. Segon pis: El quadern gris, un taller d'escriptura. Aquesta sala explica el procés de reescriptura d'El quadern gris, des del manuscrit primigeni (1918-1919) fins al text que es va publicar definitivament l'any 1966 com a primer volum de l'«Obra Completa». Entrevista «Josep Pla a fondo» de Joaquín Soler Serrano, en la qual l'escriptor conversa sobre la seva trajectòria biogràfica i literària.


Materials utilitzats:

Audiovisual Josep Pla, viatger, de Leopold Pomés (1991); exposició permanent «Josep Pla (1897-1981)»; audiovisual de l'entrevista «Josep Pla a fondo», de Joaquín Soler Serrano (1976); fotografies biogràfiques i citacions de l'autor.


Mecanismes d'avaluació:

Es lliura una enquesta al professorat en la qual es valoren els aspectes organitzatius, de continguts i metodologia de l'activitat. Posteriorment, l'equip del servei educatiu de la Fundació Josep Pla en valorarà els resultats i hi aplicarà, si escau, les mesures correctores oportunes.


Observacions:

Conceptes clau d'educació primària: · Textos de tipologia diversa en diferents formats i suports. · Lectura en veu alta. · Estratègies per a la comprensió. · Tema, idees principals i rellevants. · Lèxic: vocabulari usual i específic. · Obres significatives d'autors vinculats a l'entorn. · Habilitats de pensament. · Actitud crítica en l'observació i la interpretació de la realitat. Conceptes clau d'educació secundària:1, 2, 6, 9, 10, 11, 12, 14, 22.