Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Terracotta Museu

C/Sis d'octubre, 99
Bisbal d'Empordà, la - Baix Empordà
Telèfon: 972642067
Fax:
reserves.terracotta@labisbal.cat
http://www.terracottamuseu.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Una peça de raku


Descripció breu:

Els alumnes experimentaran directament el fet de decorar una peça amb òxids i esmalts, que, tot seguit, es courà amb la tècnica del raku. El raku és una tècnica que prové del Japó i consisteix, fonamentalment, a aplicar l'esmalt sobre la peça bescuitada, col·locar-la al forn i, quan l'esmalt fon, extreure-la incandescent per introduir-la ràpidament en un recipient amb serradures o altres materials combustibles i finalment, submergir-la en aigua. Els alumnes es podran endur la seva peça decorada a casa.


Lloc o equipament:

Terracotta Museu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

120 minuts.


Preu/alumne original:

12 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

9.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Assistir al procés d'una cuita de ceràmica, ja que el raku és l'única tècnica que permet entrar i treure una peça del forn en calent.


Descripció de l'activitat:

Quan parlem de ceràmica és necessari saber que perquè l'argila esdevingui ceràmica s'ha de coure. L'argila de La Bisbal és molt plàstica i permet treballar molt bé al torn, en planxes i modelatge. La cuita ha d'arribar a una temperatura al voltant dels 1.000 ºC, per a la qual cosa es necessiten forns especials: els que tenim a la cuina de casa no serveixen. Al Museu podem veure els forns de la fàbrica Terracotta i a més hi podem entrar a dins. Al taller farem una peça per ser cuita en un forn de gas especial. De la tècnica que farem servir se'n diu raku; és d'origen japonès però s'ha utilitzat per tot el món. És una cuita ràpida en què es pot introduir la peça quan el forn és calent, esperar que es fongui l'esmalt per després treure-ho amb unes grans pinces i introduir-ho en uns cubells metàl·lics plens d'encenalls. El que farem serà decorar amb esmalts unes peces bescuitades, i s'introduiran al forn de gas per seguir tot el procés de la cuita.


Materials utilitzats:

Material necessari: peces bescuitades d'argila refractària, pinzells, esmalts de raku, encenalls i fregalls.


Mecanismes d'avaluació:

S'estableixen els mecanismes d'avaluació permanent del projecte educatiu i de les activitats. Aquestes preveuen l'avaluació inicial, l'avaluació del procés de l'activitat i l'avaluació final. Es faran enquestes a alumnes, professors i educadors (vegeu el projecte educatiu i l'annex 10: Models d'enquesta). Es recolliran les dades de les diferents avaluacions, qualitatives i quantitatives, a través del buidatge de les enquestes i l'elaboració de gràfiques estadístiques per fer les propostes de millora.


Observacions: