Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

A la vora de l'estany de Banyoles: un poblat neolític


Descripció breu:

Passeig pel poblat neolític reconstruït per poder reviure el dia a dia d'un grup de pagesos i ramaders neolítics que es van establir vora l'estany de Banyoles. Es coneixeran les particularitats del jaciment, les troballes que s'hi han fet i quin era l'estil de vida d'aquesta comunitat neolítica.


Lloc o equipament:

Parc Neolític de la Draga, Banyoles.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 hora.


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Saber situar cronològicament el jaciment de la Draga en l'eix cronològic del temps prehistòric. 2. Descobrir l'excepcionalitat del jaciment: la conservació de les matèries vegetals. 3. Aprendre a valorar i respectar el patrimoni arqueològic de la ciutat. 4. Explicar qui va viure ara fa uns 7.200 anys al parc de la Draga i com hi vivia.


Descripció de l'activitat:

Visita guiada pel poblat neolític reconstruït per tal de reviure el dia a dia d'un grup de pagesos i ramaders neolítics que es van establir en aquest immillorable entorn, vora l'estany, ara fa uns 7.400 anys. És l'únic jaciment lacustre de Catalunya i s'hi han conservat molts objectes de matèria orgànica. En la visita s'explica com va ser descobert, com s'excavava i quines activitats s'hi duien a terme. També es farà una introducció sobre les diferents etapes de la prehistòria, i després ens centrarem en les característiques del neolític. La visita inclou l'entrada a les tres cabanes ambientades amb reproduccions d'alguns dels estris recuperats durant les excavacions.


Materials utilitzats:

Reproducció de tres cabanes neolítiques a escala natural. Reproduccions d'objectes recuperats a l'excavació. Attrezzo prehistòric de l'interior de les cabanes. Fragment de fusta neolítica original conservada en aigua. Reconstrucció de zones de treball del poblat. Ús de tauletes per poder visualitzar imatges i enregistraments de les excavacions arqueològiques i la recreació del poblat.


Mecanismes d'avaluació:

Al final es dedicarà un temps de conclusions per consolidar els aprenentatges. En acabar, es lliurarà el full d'avaluació als mestres i a l'equip d'educadors. Es dissenyaran fulls d'avaluació que vagin més enllà del funcionament, que se centraran en els aprenentatges adquirits pels alumnes. Serà, doncs, una avaluació qualitativa i quantitativa. Finalment caldrà recollir també l'opinió dels alumnes, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la dels professors, serà determinant.


Observacions:

Activitat a l'aire lliure combinable amb qualsevol dels tallers proposats pel Parc Neolític de la Draga, així com amb la visita al Museu Arqueològic o al Museu Darder de Banyoles.