Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània - Ajuntament de Torroella de Montgrí

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

La mina d'aigua, font de vida


Descripció breu:

Al llarg de la història, l'aigua sempre ha estat una font de vida i progrés per als pobles. Tots els nuclis habitats han tingut una font d'aigua al voltant de la qual s'han originat, han crescut i s'han desenvolupat amb el pas del temps. El nucli primigeni de Torroella n'és un exemple. La mina de Torroella té una deu d'aigua documentada des del segle XIII. Us proposem una visita per una canalització subterrània que ens descobrirà l'origen de la vila.


Lloc o equipament:

La mina d'aigua de Torroella de Montgrí (itinerari subterrani).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

45 minuts.


Preu/alumne original:

3.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.05 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Interpretar el territori a partir del patrimoni cultural existent, recuperat i ben conservat. 2. Conèixer el context històric de l'època medieval. 3. Afavorir la valoració, el respecte i la conservació del patrimoni cultural.


Descripció de l'activitat:

El nucli primitiu de Torroella de Montgrí (l'antiga Torricella) disposava d'una font de subministrament d'aigua més propera que el riu Ter. Existeix la hipòtesi que a la mina d'aigua hi havia hagut una deu des de temps immemorials, que va donar lloc a l'establiment de la població i al seu creixement posterior. Es farà un recorregut a peu per la mina per descobrir una part de la canalització subterrània d'aquesta estructura, que duia aigua a l'única font de la vila.


Materials utilitzats:

Cascs per a tots els participants i plafons situats a la mina d'aigua, a l'inici del recorregut.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. Es lliura una enquesta de valoració al/la docent en finalitzar l'activitat.


Observacions:

El recorregut és subterrani. S'accedirà a la mina en grups reduïts de 10 alumnes. Cal que els alumnes portin sabates que es puguin mullar, botes d'aigua o crocs, i una petita tovallola, perquè en algun punt del recorregut pot haver-hi aigua embassada. Preu mínim per grup equivalent a quinze alumnes.