Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci del Museu Memorial de l'Exili

Major, 43-47
Jonquera, la - Alt Empordà
Telèfon: 972556533
Fax: 972556534
info@museuexili.cat
www.museuexili.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Rutes de l'exili: camins d'exili i de frontera (mitja jornada)


Descripció breu:

La Jonquera i els pobles del seu entorn van ser testimonis de l'èxode republicà i un escenari important de l'etapa final de la Generalitat republicana i de la retirada de centenars de milers d'homes i dones. L'activitat comença amb la visita a l'exposició permanent del MUME. A continuació, caldrà escollir entre visitar la sala sobre l'exili cultural català, ubicada a Agullana; visitar els voltants de la mina Canta o d'en Negrín, a la Vajol, o fer el recorregut d'un dels camins de l'exili fins al coll de Lli, emprès pels principals dirigents de la Generalitat.


Lloc o equipament:

Museu Memorial de l'Exili (la Jonquera) i Agullana o la Vajol.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Migdia, 4 hores.


Preu/alumne original:

10 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Estimular en l'alumnat la capacitat de copsar i experimentar sensacions d'empatia amb el moment històric gràcies a la potencialitat evocadora del territori.


Descripció de l'activitat:

La Jonquera i els pobles del seu entorn van ser testimonis de l'èxode republicà i un escenari important de l'etapa final de la Generalitat republicana i de la retirada de centenars de milers d'homes i dones. Entre aquests ciutadans figuraven algunes de les personalitats més representatives de la cultura catalana. L'activitat comença amb la visita a l'exposició permanent del MUME. A continuació, caldrà escollir entre visitar la sala sobre l'exili cultural català, ubicada a Agullana; visitar els voltants de la mina Canta o d'en Negrín, a la Vajol, o bé fer el recorregut d'un dels camins de l'exili fins al coll de Lli, a la Vajol, emprès, entre altres persones, pels principals dirigents de la Generalitat i del govern de la República amb la finalitat de creuar la frontera cap a França.


Materials utilitzats:

Cartes de testimonis, documents de la Generalitat, fotografies d'època, mapes de l'Alt Empordà i la Catalunya del Nord i textos literaris.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes de satisfacció que han d'emplenar els professors.


Observacions:

Tot i que la ruta presenta un nivell de dificultat baix, es recomana portar calçat adequat. Cal que els alumnes portin el dinar de casa (pícnic).