Programa 2023-2024
Fitxa de l'activitat
Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat
Període de sol·licitud tancat
Títol:
Essències mediterrànies: les plantes aromàtiques
Descripció breu:
Flairarem les essències de les plantes aromàtiques que compartim les persones de la regió mediterrània gràcies al fet de tenir un mateix clima. Romaní, farigola i espígol seran algunes de les plantes que identificarem amb un joc de coixins d'olor. En coneixerem les propietats i els usos més comuns. Manipularem les plantes i experimentarem amb els sentits. Elaborarem un producte fet de plantes aromàtiques, que es pot escollir segons el nivell educatiu.
Lloc o equipament:
Aula educativa del Museu de la Mediterrània.
Nivell educatiu:
Educació infantil: No
Educació primària: Si
Educació secundària: Si
Cicles formatius: No
Cicle inicial: Si
Cicle mitja: Si
Cicle superior: Si
Primer cicle ESO: No
Segon cicle ESO: No
Batxillerat: No
Durada:
1 hora i 30 minuts.
Preu/alumne original:
6.5 €
Preu/alumne amb subvenció aplicada
4 €
* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.
Objectius:
1. Iniciació sensorial al coneixement de les plantes aromàtiques de l'entorn, el seu ús en la cuina tradicional i el coneixement de les seves propietats terapèutiques. Les plantes aromàtiques que es treballaran durant l'activitat són característiques del nostre territori i de la regió mediterrània: farigola, romaní, espígol, menta, camamilla i fonoll, entre d'altres. 2. Recuperació del patrimoni d'usos i costums de les plantes oloroses.
Descripció de l'activitat:
Introducció a les plantes aromàtiques a través d'un joc amb coixins d'olor per identificar les principals herbes remeieres del nostre entorn: farigola, romaní, espígol, camamilla, menta, etc. Coneixement de les propietats de les plantes i explicació de les característiques, usos i remeis més populars. Manipulació de les plantes i experimentació amb els sentits. Segons el nivell educatiu, elaboració d'un saquet d'olor per als armaris, una bossa d'espècies culinàries, un oli aromàtic per cuinar, un oli de massatge o una tintura (esperit olorós).
Materials utilitzats:
Coixins d'olor, fitxes de treball segons el nivell educatiu, fitxes d'identificació, plantes aromàtiques fresques i seques i, segons el preparat que elaborin els alumnes, alcohol, oli, saquets de roba o cel·lofana.
Mecanismes d'avaluació:
Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. Es lliura una enquesta de valoració al/la docent en finalitzar l'activitat.
Observacions:
Es pot escollir entre diverses elaboracions segons el nivell educatiu. En cas de triar l'elaboració d'oli o tintura, els alumnes hauran de portar un recipient,que no sigui de vidre, per envasar-lo.
El preu mínim per grup és l'equivalent a quinze alumnes.