Programa 2024-2025

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Tresors de l'art gòtic: l'arqueta de Sant Martirià i el retaule de Santa Maria


Descripció breu:

Visita per conèixer dues peces emblemàtiques de l'art gòtic català, situades al monestir de Sant Esteve de Banyoles: l'arqueta de Sant Martirià i el retaule de Santa Maria de l'Escala.


Lloc o equipament:

Monestir de Sant Esteve de Banyoles.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

90 minuts.


Preu/alumne original:

4.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer, valorar i respectar el patrimoni del nostre entorn. 2. Situar l'època medieval i l'art gòtic en la línia temporal. 3. Identificar i valorar les representacions artístiques amb els seus diversos formats i suports. 4. Analitzar imatges com a documents històrics i referents estètics. 5. Conèixer com vivien els monjos al monestir de Banyoles.


Descripció de l'activitat:

El monestir de Sant Esteve de Banyoles alberga dues peces emblemàtiques del gòtic català: l'arqueta de Sant Martirià i el retaule de Santa Maria de l'Escala. Mitjançant explicacions i dinàmiques, els participants assoliran un coneixement més complet del patrimoni local i aprendran a identificar els trets característics de l'art gòtic. De la mateixa manera, aprofundiran sobre com era la vida en un monestir benedictí, com ara el de Sant Esteve, durant l'època medieval.


Materials utilitzats:

Fitxes i làmines.


Mecanismes d'avaluació:

Al final de l'activitat hi ha un temps dedicat a les conclusions per consolidar els aprenentatges. Posteriorment, es fa arribar una enquesta al professorat perquè avaluï diversos aspectes de l'activitat, incloent-hi la valoració que en fa l'alumnat, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la del professorat, és determinant. L'equip d'educadors també completa una enquesta de valoració en finalitzar cada sessió.


Observacions:

Segons el curs, aquesta activitat es pot combinar amb la visita «Banyoles medieval».