Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Promediterrània - Museu de la Pesca

Moll Pesquer, s/n (Museu de la Pesca) Carrer Major, 56(Fundació Promediterrània)
Palamós - Baix Empordà
Telèfon: 972600424
Fax: 972600424
museudelapesca@palamos.cat
www.museudelapesca.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Museu de la Pesca i Barques del Peix. Recorregut guiat per entendre com ens arriba el peix al plat


Descripció breu:

Museu de la Pesca i Barques del Peix. Recorregut guiat per saber com ens arriba el peix al plat. Visita amb l'educador/a de l'exposició permanent del Museu i de la barca d'arrossegament Gacela. Esbrinarem quin peix viu al nostre litoral, com són les barques que van a pescar-lo, amb quines xarxes el capturen i com són les tripulacions d'aquestes barques.


Lloc o equipament:

Museu de la Pesca, exposició permanent Barques del Peix: Gacela o Estrella Polar


Nivell educatiu:

Educació infantil: Si

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2.30 hores


Preu/alumne original:

8 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

5.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Conèixer la pesca com a activitat primària, en el passat i en el present. Posar en valor la pesca per a l'obtenció i la producció d'aliments. Comprendre com funcionen els arts de pesca. Distingir els diferents tipus de peixos propis de la costa catalana. Entendre la relació que s'estableix entre les persones humanes i la natura quant a l'explotació de recursos naturals. Comprendre el temps com a factor important de la producció pesquera (temps meteorològic, temps horari, temps històric). Reconèixer els diferents oficis. Posar en valor el paisatge litoral. Contribuir a la sostenibilitat del fet pesquer.


Descripció de l'activitat:

Com ens arriba el peix al plat? Com són els seus hàbitats? Qui l'ha pescat? Com l'ha pescat? El recorregut guiat a través de l'exposició permanent del Museu de la Pesca i de les Barques del Peix, mostra surant del mateix Museu, ens portarà a entendre quin peix hi ha a la nostra costa, com s'ha pescat i com ens ha arribat a la taula. Passarem d'una exposició a una barca de pesca real, amb espais limitats i concrets per a una tripulació de pocs pescadors que surten cada dia per portar peix a la subhasta perquè després arribi a les peixateries i a casa nostra.


Materials utilitzats:

Exposició permanent: audiovisual (en 5 idiomes i en llenguatge de signes). Audiovisual animat per a P5 i fins al segon cicle de primària. Maquetes de tècniques de pesca, objectes reals, fotografies i audiovisuals del recorregut expositiu. Rèpliques d'objectes (xarxes de pesca, estris, etc.) per poder tocar i entendre processos i sistemes de pesca. A les Barques del Peix, la mateixa embarcació, surant amarrada davant el Museu, per visitar-la des del pont, la cuina, el motor, les lliteres.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació per a personal docent que acompanya del grup (1 per grup). Avaluació per a l'alumnat participant en l'activitat (s'escull aleatòriament un alumne/a del grup per fer-la).


Observacions:

Podeu consultar material previ i posterior a la visita al web del Museu de la Pesca i també a l'espai educatiu en línia "Viu la mar" (https://sites.google.com/view/viu-la-mar-recursos-educatius-/recursos-educatius). El Museu de la Pesca és l'únic del litoral de Girona on es pot visitar una barca de pesca i una exposició sobre el fet pesquer.