Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Atri Cultura i Patrimoni SLU

Carrer Nou, 60, 2n
Caldes de Malavella - Selva
Telèfon: 972470735
Fax: 603643525
info@atri.cat
www.atri.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Hostalric, capital del vescomtat de Cabrera


Descripció breu:

Hostalric va ser durant 700 anys la capital de l'extens vescomtat de Cabrera. Situat en un punt estratègic del Camí Ral, el poble conserva bona part de les muralles i l'entramat antic dels carrers, a més del castell, situat en un turó veí, i que és un magnífic exemple de fortalesa del segle XVIII.


Lloc o equipament:

Nucli antic d'Hostalric, torre dels Frares (museïtzada), muralles, cova del Relliguer i fortalesa


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1 jornada


Preu/alumne original:

16 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

12 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Descobrir què va ser i com s'organitzava el vescomtat de Cabrera com a exemple de les característiques i el funcionament d'una senyoria feudal. Conèixer el funcionament d'una fortalesa de l'edat moderna i els esdeveniments històrics a què va haver de fer front. Valoració de les necessitats de protegir i difondre el patrimoni natural i cultural com a herència cultural dels grups humans i manifestació de riquesa i diversitat. Localització i obtenció d'informacions diverses sobre restes arqueològiques i elements patrimonials de Catalunya.


Descripció de l'activitat:

S'inicia l'activitat a la torre dels Frares, on es fa una introducció històrica a Hostalric com a capital del vescomtat de Cabrera. Seguidament, a la plaça dels Bous es parla del mercat, documentat des del segle XIII. A continuació, es visita el nucli antic, la cova del Relliguer, les muralles i es puja a les torres d'Ararà i de Barcelona. Després es visita la fortalesa, on s'analitzen les fortificacions pròpies de l'edat moderna. Veurem l'audiovisual sobre la història i l'evolució d'Hostalric, i coneixerem aquesta fortalesa a través de la maqueta i les pantalles tàctils. El recorregut per la fortalesa també s'aprofita per explicar breument els conflictes bèl·lics que el van afectar (Guerra Civil catalana, Guerra dels Nou Anys, Guerra del Francès)


Materials utilitzats:

Dossiers didàctics i pedagògics adaptats als diferents nivells. Plafons explicatius a la torre dels Frares (sobre el vescomtat de Cabrera). A la fortalesa, audiovisual, maqueta i pantalles tàctils.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta per al professorat. Avaluació de l'alumnat a través de la posada en comú dels continguts al final de l'activitat.


Observacions:

S'haurà de contractar transport per a l'arribada a Hostalric. El preu inclou les entrades als llocs visitables.