Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Empordà Caterva

C/Migdia, 9
Bellcaire d'Empordà - Baix Empordà
Telèfon: 972775976
Fax:
reservesempuriesgencat.cat
http://www.macempuries.cat/
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Empúries: la ceràmica a l'antiguitat


Descripció breu:

En aquest taller ens aproparem a la ceràmica antiga, al seu procés de producció i comerç, als seus usos, i a la seva importància en el món de l'arqueologia. A continuació elaborarem una peça de «terra sigillata», tal com ho feien els romans. Els alumnes de secundària elaboraran una llàntia utilitzant motlles de peces romanes trobades al jaciment d'Empúries.


Lloc o equipament:

Museu d'Arqueologia de Catalunya-Empúries


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

1,45 h


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Comprendre i valorar el patrimoni cultural. Descobrir una de les grans etapes de la història de la humanitat. Identificar les aportacions culturals i socials heretades de grecs i romans. Conèixer la importància de la ceràmica a l'antiguitat. Conèixer les diferents tècniques de producció ceràmica del món clàssic i el seu origen. Utilitzar tècniques manuals de forma autònoma i personal. Motivar la sensibilitat envers els fenòmens estètics i el món de l'art i la imatge. Comprendre la importància de la ceràmica com a font d'informació arqueològica.


Descripció de l'activitat:

Aquest taller se centra en la descoberta de la ceràmica antiga, els seus usos, tècniques de manufactura i comercialització. El taller també apropa els alumnes a la importància que els objectes ceràmics tenen en l'arqueologia com a objecte d'estudi i datació dels estrats i espais arqueològics. En aquest taller els alumnes de primària elaboren una peça de fang a partir de la tècnica romana de la «terra sigillata» (ceràmica amb segell), que consisteix en la producció de vasos de ceràmica a partir de motlles. Els alumnes de secundària, al seu torn, elaboren una llàntia amb la utilització de motlles de peces romanes trobades al jaciment d'Empúries.


Materials utilitzats:

Tot el material necessari per elaborar la peça ceràmica (fang, buidadors, serretes, motlles, etc.) i suport visual per explicar-ne els continguts.


Mecanismes d'avaluació:

L'avaluació d'aquesta activitat té diversos blocs: d'una banda, els alumnes fan un balanç final de com ha anat el taller amb l'educador; i d'altra banda, es proporciona als docents una enquesta de satisfacció que valora diversos aspectes conceptuals, competencials i didàctics de l'activitat. Els educadors, al seu torn, valoren el funcionament i dinàmica de cada grup.


Observacions:

El grup mínim per fer aquesta activitat és de vint alumnes. Cada alumne s'emporta la peça de fang que ha elaborat.