Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània - Ajuntament de Torroella de Montgrí

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

La pirateria al litoral mediterrani


Descripció breu:

Sortida exterior als masos fortificats del vessant del Montgrí. Els alumnes coneixeran la història dels pirates i corsaris de la Mediterrània que van tenir atemorides les poblacions costaneres i els vaixells que circulaven pel mar Mediterrani a l'època moderna. A partir de diversos continguts, treballaran l'arquitectura defensiva de les torres, els pirates que van atacar el Baix Empordà o la relació de les Medes amb els atacs.


Lloc o equipament:

Itinerari per les masies i les torres fortificades de defensa contra la pirateria.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

3 h 30 min.


Preu/alumne original:

6.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Situar els alumnes en el context històric dels segles XVI i XVII. 2. Treballar in situ els elements defensius de les torres fortificades. 3. Interpretar el territori a partir del patrimoni cultural conservat. 4. Comprendre la història i el paisatge com a elements d'identitat compartida. 5. Afavorir la valoració, el respecte i la conservació del patrimoni cultural.


Descripció de l'activitat:

L'itinerari comença fora del nucli urbà de Torroella, al vessant del Montgrí. Es fa una primera parada, en què s'explica el context històric de la Mediterrània i de Torroella de Montgrí a l'edat moderna. Es parlarà de la diferència entre la vida dels corsaris i els pirates. Durant el recorregut es faran aturades per observar les tres torres més emblemàtiques del patrimoni defensiu: la torre Begura, la del Mas Ral i la torre Martina. Se n'explicaran la construcció, els elements característics, el procediment dels atacs i la defensa contra els pirates tot albirant les Medes. S'albiraran les torres de guaita públiques i es parlarà dels canvis en el paisatge. No s'accedeix a l'interior de les torres.


Materials utilitzats:

S'envia un document al docent com a material previ a l'aula. Mapes i plànol, guia del parc natural per situar l'itinerari i les torres fortificades; làmina plastificada A4 sobre l'estructura interna d'una torre fortificada i els seus elements defensius; dossier de treball durant la sortida.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. També hi haurà un sistema d'avaluació qualitatiu, que permetrà obtenir una lectura dels impactes de l'activitat educativa vinculada al patrimoni per millorar el servei educatiu. Aquesta avaluació tindrà en compte l'opinió dels alumnes, els docents i els educadors.


Observacions:

Cal que els alumnes duguin roba còmoda, calçat per caminar, i un suport i llapis per omplir el dossier. L'itinerari es farà a peu, amb l'opció que us reculli el vostre propi bus. Es farà una parada a la meitat de l'activitat per esmorzar. En cas de previsió de pluja, caldrà ajornar l'activitat.
El preu mínim per grup és l'equivalent a quinze alumnes.