Programa 2023-2024

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consell Comarcal del Pla De L'Estany

C/ CATALUNYA, 48
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972573550
Fax:
promocioeconomica@plaestany.cat
www.plaestany.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

El Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà, gestionat pel CC Pla de l'Estany, romandrà tancat per manteniment i condicionament de l'espai fins a nou avís.

Títol:

A les coves, hi fem eines i foc tal com es feia a la prehistòria


Descripció breu:

La visita a les coves de Serinyà permetrà visitar jaciments arqueològics on s'han recuperat restes d'ara fa més de 200.000 anys que ens permeten saber com era la vida dels humans que les van ocupar gràcies als treballs de recerca arqueològica. A les coves, hi farem eines i foc tal com es feia a la prehistòria i farem un recorregut per la tecnologia del paleolític mitjançant reproduccions i demostracions de talla de sílex i d'encesa de foc. També hi posarem en pràctica la funció de les principals eines: raspadors, punxons, ganivets, denticulats, osques, etc.


Lloc o equipament:

Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Mig matí


Preu/alumne original:

6 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Conèixer el període del paleolític mitjançant jaciments del territori. Aprendre a valorar i respectar el patrimoni pel seu valor cultural i com a font de coneixement. Aprendre a reconèixer minerals i vegetals presents al territori. Reflexionar a l'entorn del concepte de tecnologia vinculat al fet de ser humans.


Descripció de l'activitat:

L'audiovisual d'introducció explica com es van formar les coves i reconstrueix les ocupacions humanes, la fauna i el paisatge del territori. A la sala J. M. Corominas, mitjançant la reproducció del sòl d'una cova, s'introdueixen els conceptes de sedimentació i estratigrafia. Tot seguit es visiten tres jaciments arqueològics on, a partir de les restes recuperades, parlem de les ocupacions d'homes de Neandertal i de l'Homo sapiens, de la fauna, del paisatge i dels recursos utilitzats pels humans. Aquesta activitat consisteix en un recorregut per la tecnologia del paleolític mitjançant reproduccions de les eines, demostracions de talla de sílex i encesa de foc. Els alumnes posaran en pràctica les principals eines explicades.


Materials utilitzats:

Audiovisual. A la sala: materials corresponents a la nova exposició. A la visita: dossier amb imatges. Al taller d'eines: reproduccions d'eines dels diferents períodes paleolítics, fustes, pells, percussors, banyes, petxines, resines, fibres vegetals, retalls de cuir i sorrenques. Per al foc: pirita, sílex, bolet de soca i herba seca.


Mecanismes d'avaluació:

El centre escolar avalua les activitats i l'equip mitjançant una enquesta i l'equip pedagògic avalua el funcionament i desenvolupament de les activitats mitjançant una enquesta i reunions periòdiques.


Observacions: