Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci del Museu Memorial de l'Exili

Major, 43-47
Jonquera, la - Alt Empordà
Telèfon: 972556533
Fax: 972556534
info@museuexili.cat
www.museuexili.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Rutes de l'exili: Cotlliure i Antonio Machado


Descripció breu:

El recorregut comença amb la visita del Museu i una petita introducció sobre l'exili dels intel·lectuals. Després la ruta continua cap a Cotlliure, on van arribar el poeta Antonio Machado i la seva família des de Barcelona, en la darrera etapa del seu penós periple cap a l'exili, fugint de la victòria franquista, a causa dels seus ideals republicans. Els Machado van ser atesos a Cotlliure per la propietària de l'hotel Bougnol-Quintana.


Lloc o equipament:

Museu Memorial de l'Exili (la Jonquera) i Cotlliure (Catalunya del Nord).


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Un dia.


Preu/alumne original:

12 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

8 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Oferir als alumnes l'oportunitat de trepitjar camins que són part de la història del país i d'experimentar sensacions d'empatia que difícilment viuran només amb els llibres; 2. Oferir espais i moments de contemplació i de reflexió, tant individuals com de grup; 3. Retre homenatge a tots els intel·lectuals que van patir persecució i compartir-ne el llegat.


Descripció de l'activitat:

El recorregut comença amb la visita del Museu i una petita introducció sobre l'exili dels intel·lectuals. Després la ruta continua cap a Cotlliure, on van arribar el poeta Antonio Machado i la seva família des de Barcelona, en la darrera etapa del seu penós periple cap a l'exili, fugint de la victòria franquista, a causa dels seus ideals republicans. Els Machado van ser atesos a Cotlliure per la propietària de l'hotel Bougnol-Quintana, que els va donar llit, menjar, roba, esperança i, fins i tot, segells per a les cartes, així com per  altres riberencs simpatitzants amb la causa de la República. Antonio Machado, malalt i exhaust, va morir al cap de poc temps i va ser enterrat al cementiri de Cotlliure.


Materials utilitzats:

Cartes, testimonis, fotografies d'època, mapes de l'Alt Empordà i la Catalunya del Nord, textos literaris d'escriptors i textos i poemes d'Antonio Machado.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes de satisfacció que han d'emplenar els professors.


Observacions:

Tot i que la ruta presenta un nivell de dificultat baix, es recomana portar calçat adequat. Cal que els alumnes portin el dinar de casa (pícnic).