Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Mediambiental Xatrac

Urb. Font de Sant Llorenç (bústia 39)
Lloret de Mar - Selva
Telèfon: 670293265
Fax:
educacio@lacasadelmar.cat
www.xatrac.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Els investigadors del mar


Descripció breu:

Encara que molts ho tenim ben a la vora, desconeixem moltes coses del món marí. Mitjançant dinàmiques a l'aire lliure, ens acostarem als organismes marins, als seus hàbitats i als científics que hi treballen. Ens convertirem en biòlegs marins i anirem a l'aigua, identificarem les diferents espècies que habiten al mar i el sistema rocós, i elaborarem propostes de millora per a diverses problemàtiques ambientals.


Lloc o equipament:

Els llocs on es duen a terme les activitats disposen d'espais exteriors: terrassa, jardins, platja i litoral rocós.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

6 h


Preu/alumne original:

14.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

10.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Conèixer la feina científica del món marí. 2. Fomentar el pensament crític i la resolució de problemes. 3. Apropar el medi natural als alumnes. 4. Conèixer els ecosistemes marins del nostre territori, les seves característiques i els seus organismes. 5. Crear noves idees i mètodes de gestió del medi. 6. Atorgar eines de divulgació i protecció de l'entorn.


Descripció de l'activitat:

Es faran tres activitats de manera rotativa en diferents espais. Coneixerem la realitat present dels nostres ecosistemes marins. Anirem a les roques litorals per estudiar les poblacions d'algues i animals del supralitoral mitjançant algunes de les tècniques bàsiques que utilitzen els científics. Passarem per l'aigua, on aprendrem a fer servir l'equip de busseig lleuger i entendrem quins són i com viuen els organismes marins. Per acabar, observarem diverses problemàtiques ambientals que afecten els ecosistemes marins, i proposarem solucions per millorar l'estat del medi natural i ajudar a conservar-lo.


Materials utilitzats:

Termòmetres, quadrícules de cobertura, cinta mètrica, eines de mesura per a l'activitat de les roques, lupes de mà, safates de plàstic per col·locar-hi les algues, guies submergibles de les espècies marines de la Costa Brava, equip de busseig lleuger (màscara, tub, aletes i neoprè curt), fitxes sobre problemàtiques ambientals i pissarra.


Mecanismes d'avaluació:

Una vegada finalitzada l'activitat, la Diputació lliura una enquesta de valoració als professors i Xatrac en lliura una altra als monitors. L'equip educatiu es reuneix per valorar i avaluar els resultats de les enquestes sobre l'activitat realitzada pel que fa a l'organització, els continguts, la metodologia i els materials. S'obre una fitxa d'observacions en la qual es recullen els aspectes que cal millorar.


Observacions:

Cal que els alumnes portin calçat adequat per caminar per les roques, roba còmoda (preferiblement pantalons curts o que puguin arremangar-se), gorra i crema solar. Per anar a l'aigua, cal portar banyador i tovallola, i una muda per després.