Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Mediambiental Xatrac

Urb. Font de Sant Llorenç (bústia 39)
Lloret de Mar - Selva
Telèfon: 670293265
Fax:
educacio@lacasadelmar.cat
www.xatrac.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Qui viu aquí? III


Descripció breu:

A través d'activitats lúdiques i l'experimentació directa descobrirem tres ecosistemes diferents del nostre litoral: el bosc, les roques i el mar. Farem una gimcana a la pineda i descobrirem un món de plantes diverses. Anirem a les roques, on descobrirem els organismes que hi viuen amagats, i ens acostarem al mar mitjançant l'observació i el contacte directe amb organismes vius. Gaudirem d'un laboratori científic a l'aire lliure.


Lloc o equipament:

Casa del Mar (Lloret), un indret on l'alumnat té contacte directe amb la natura i formació pràctica. Els llocs on es duen a terme les activitats disposen d'espais exteriors: terrassa, jardins, platja, bosc i litoral rocós.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

6 h


Preu/alumne original:

10.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

6.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Apropar l'entorn litoral als alumnes; 2. Descobrir els principals organismes dels nostres hàbitats; 3. Conèixer el nostre patrimoni natural; 4. Conscienciar sobre el respecte al medi natural; 5. Treballar en equip; 6. Fomentar la participació i el pensament crític; 7. Plantejar-se preguntes sobre el medi que ens envolta.


Descripció de l'activitat:

Es faran tres activitats de manera rotativa en diferents espais. L'activitat està adaptada per a alumnes de cicle superior. Aproparem els alumnes als ecosistemes litorals. Començarem pel mar, on coneixeran els habitants a través d'un laboratori a l'aire lliure amb aquaris d'organismes vius, mostres d'algues i col·leccions d'organismes, aprendran a reconèixer i comprendre qui són i com viuen els organismes marins. Seguirem per les roques, on els alumnes prendran consciència del fet que és un sistema al qual els organismes han d'estar molt ben adaptats per sobreviure a unes condicions tan canviants. Acabarem al bosc, on mitjançant una gimcana descobriran les característiques d'un ecosistema boscós com és un bosc mediterrani.


Materials utilitzats:

Aquaris amb organismes típics dels nostres hàbitats marins, guies submergibles de les espècies marines de la Costa Brava, lupes de mà, lupes binoculars, col·lecció de llibres de biologia per consultar, safates de plàstic per col·locar-hi les algues, col·leccions d'organismes, fitxes d'organismes marins per al joc, caixes niu amb les fitxes de les proves de la gimcana, safates i pots per agafar mostres dels organismes que viuen a les roques, i lupes de mà i guies submergibles per observar-los i identificar-los.


Mecanismes d'avaluació:

Una vegada finalitzada l'activitat, la Diputació lliura una enquesta de valoració als professors i Xatrac en lliura una altra als monitors. L'equip educatiu es reuneix per valorar i avaluar els resultats de les enquestes sobre l'activitat realitzada pel que fa a l'organització, els continguts, la metodologia i els materials. S'obre una fitxa d'observacions en la qual es recullen els aspectes que cal millorar.


Observacions:

Cal que els alumnes portin calçat adequat per caminar per les roques i el bosc, roba còmoda (preferiblement pantalons curts o que puguin arremangar-se), gorra i crema solar.