Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Associació Mediambiental Xatrac

Urb. Font de Sant Llorenç (bústia 39)
Lloret de Mar - Selva
Telèfon: 670293265
Fax:
educacio@lacasadelmar.cat
www.xatrac.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Els plàstics al mar


Descripció breu:

A través d'activitats d'experimentació directa descobrirem un dels principals problemes que hi ha al mar: els plàstics. Els alumnes es transformaran en científics, recolliran sorra de la platja i analitzaran la presència de microplàstics i mesoplàstics. També anirem a les roques i analitzarem l'estat del mar a partir de la identificació d'espècies bioindicadores.


Lloc o equipament:

Els llocs on es duen a terme les activitats disposen d'espais exteriors: terrassa, jardins, platja i litoral rocós.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: No

Durada:

6 h


Preu/alumne original:

10.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

6.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1. Apropar el medi natural als alumnes; 2. Entendre la importància dels mars i oceans per al nostre planeta; 3. Sensibilitzar sobre la problemàtica de la contaminació marina per plàstics; 4. Analitzar l'impacte del plàstic a partir de la recollida de mostres a la platja; 5. Reconèixer algunes espècies bioindicadores i analitzar l'estat del mar; 6. Fomentar el pensament crític i la resolució de problemes; 6. Adquirir coneixements i aptituds per participar de manera activa en la conservació del medi natural.


Descripció de l'activitat:

Es faran tres activitats de manera rotativa en diferents espais. Coneixerem la contaminació marina per plàstics. Començarem a la platja, on aprendrem a diferenciar els microplàstics dels mesoplàstics, recollirem diverses mostres de sorra de la platja i analitzarem els diferents tipus de plàstics que trobem seguint un protocol. Per acabar, ens acostarem al mar i estudiarem el seu estat identificant diferents espècies bioindicadores i invasores i observant-les al laboratori científic a l'aire lliure. Fomentarem el pensament crític des de l'observació per implicar i conscienciar l'alumnat en la conservació del medi natural.


Materials utilitzats:

Protocol de recollida i classificació de plàstics, bosses, pinces, lupes de mà, taules per a la recollida i anàlisi de plàstics; guies submergibles de les espècies marines de la Costa Brava, lupes binoculars, preparacions per veure-hi amb la lupa binocular, lupes de mà, col·lecció de llibres de biologia per consultar, safates de plàstic per col·locar-hi les espècies bioindicadores, pinces i pipetes per manipular-les.


Mecanismes d'avaluació:

Una vegada finalitzada l'activitat, la Diputació lliura una enquesta de valoració als professors i Xatrac en lliura una altra als monitors. L'equip educatiu es reuneix per valorar i avaluar els resultats de les enquestes sobre l'activitat realitzada pel que fa a l'organització, els continguts, la metodologia i els materials. S'obre una fitxa d'observacions en la qual es recullen els aspectes que cal millorar.


Observacions:

Cal que els alumnes portin calçat adequat per caminar per les roques i la platja, roba còmoda (preferiblement pantalons curts o que puguin arremangar-se), gorra i crema solar.