Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània, Can Quintana

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Sol·licitud de l'activitat

Títol:

Els aiguamolls del Baix Ter: la diversitat dels ambients costaners


Descripció breu:

Itinerari per descobrir la diversitat d'ambients costaners del Baix Ter inclosos al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Descobrirem el projecte de desurbanització de la Pletera i la restauració que s'hi ha dut a terme. Observarem un paisatge natural amb molta pressió antròpica. Coneixerem la flora i la fauna associades. Explicarem les agressions que ha patit el territori, i com el canvi climàtic pot afectar les zones costaneres.


Lloc o equipament:

Reserva Natural Parcial dels Aiguamolls del Baix Ter. Sectors del Ter Vell, la Pletera i la bassa de Fra Ramon.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

3 h


Preu/alumne original:

6.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

4 €

* La subvenció de la Diputació de Girona a les activitats seleccionades realitzades per escoles o instituts de les comarques de Girona és de fins al 70 % del preu, un màxim de 2,50 €/alumne per a les activitats de matí, 1,50 €/alumne per a les activitats de tarda i 4 €/alumne per a activitats de dia sencer (matí i tarda).


Objectius:

1.Conèixer els aiguamolls del Baix Ter i les actuacions que s'hi han fet amb els programes LIFE per millorar aquests ecosistemes fràgils i sotmesos a una gran pressió urbanística; 2. Sensibilitzar els alumnes sobre la necessitat de protegir aquests espais i conèixer-ne les amenaces més evidents; 3. Distingir les diferents unitats paisatgístiques que formen el sistema d'aiguamolls costaners: el Ter Vell, la Pletera, la bassa de Fra Ramon i les basses d'en Coll.


Descripció de l'activitat:

Itinerari per descobrir la diversitat d'ambients costaners del Baix Ter inclosos al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Descobrirem el projecte de desurbanització de la Pletera i la restauració que s'hi ha dut a terme. Coneixerem la diversitat de llacunes i la seva creació, les closes, l'espai de maresma i les dunes litorals. N'aprendrem les especificitats i el valor ecològic. Observarem un paisatge natural amb molta pressió antròpica, on trobarem moltes formes de vida adaptades a unes condicions concretes. Coneixerem la flora i la fauna associades a cadascun dels espais. Explicarem les agressions que ha patit el territori i les successives recuperacions gràcies als projectes LIFE Natura que s'hi han dut a terme, posant en relleu el darrer LIFE (2014-2018), de desurbanització i restauració dels aiguamolls de la Pletera. Amb una mirada cap al futur, preveurem com el canvi climàtic afectarà aquesta zona costanera.


Materials utilitzats:

Joc de la biodiversitat, targetes de flora i fauna i mapa tèxtil dels espais dels aiguamolls; llibrets i guies d'espècies; material previ que s'envia al docent per veure a l'aula, dossier de camp per als alumnes, binocles i plànol guia del Parc Natural. Recursos audiovisuals com a treball previ: https://www.museudelamediterrania.cat/ca/programacio/c/5281-els-aiguamolls-del-baix-ter.html.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant l'activitat. Posada en comú com a cloenda de l'activitat i reflexió sobre la necessitat de protegir els espais naturals. Es comptarà també amb un sistema d'avaluació qualitatiu que permetrà obtenir una lectura dels impactes de l'activitat educativa vinculada al patrimoni per millorar el servei. Aquesta avaluació es basarà en l'opinió dels alumnes, els docents i els educadors.


Observacions:

Cal portar calçat còmode per caminar. Es pot dissenyar un itinerari en funció de les necessitats i l'interès del grup. Es recomana realitzar l'activitat durant la primavera o la tardor per observar els ocells migradors. Els continguts de la visita estan adaptats a cada nivell educatiu segons el currículum escolar.