Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Consorci del Museu Memorial de l'Exili

Major, 43-47
Jonquera, la - Alt Empordà
Telèfon: 972556533
Fax: 972556534
info@museuexili.cat
www.museuexili.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Els búnquers de la Jonquera (mitja jornada)


Descripció breu:

Després de la Guerra Civil, la zona fronterera es va veure sotmesa a una vigilància permanent a fi de controlar el pas de persones. A aquests controls es va sumar la planificació i l'execució de diferents defenses militars que van comportar la militarització de les fronteres. Després d'una visita al Museu Memorial de l'Exili, per contextualitzar històricament els fets, es visitarà algun dels búnquers de la Jonquera, que van ser testimonis de les primeres obres de l'Organització Defensiva dels Pirineus a l'Empordà.


Lloc o equipament:

Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera i entorn del Museu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

Mig dia (4 h).


Preu/alumne original:

10 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

7.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Descobrir el fenomen global de l'exili del 39. 2. Descobrir el patrimoni local relacionat amb l'exili i la Guerra Civil. 3. Reflexionar sobre les fronteres i les seves defenses. 4. Potenciar l'actitud crítica dels alumnes creant espais de reflexió sobre els conflictes bèl·lics. 5. Fomentar una actitud de respecte envers els altres i les diferents maneres d'entendre el món


Descripció de l'activitat:

Després de la Guerra Civil, la zona fronterera es va veure sotmesa a una vigilància permanent a fi de controlar el pas de persones. A aquests controls es va sumar la planificació i l'execució de diferents defenses militars que va comportar la militarització de les fronteres. A la Jonquera, en el moment en què es van dur a terme aquestes fortificacions, feia poc més de tres anys que havia acabat la guerra i el control fronterer era intens, així com la previsió d'una possible invasió procedent de França en relació amb la Segona Guerra Mundial. L'activitat consta de dues parts: una visita al Museu Memorial de l'Exili per contextualitzar històricament els fets que es treballen, i posteriorment una ruta per visitar els búnquers de la Jonquera, que van ser testimonis de les primeres obres de l'Organització Defensiva dels Pirineus a l'Empordà.


Materials utilitzats:

Selecció de fotografies de l'exili del 39 (fons Chauvin); selecció de mapes, textos i testimonis de l'exili i dels búnquers.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes.


Observacions:

Cal calçat adequat.