Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Entrem a la vil·la romana de Vilauba (3D) i descobrim-la


Descripció breu:

Itinerari dinamitzat per la vil·la romana de Vilauba, per tal de descobrir com era la vida al camp durant l'època romana, com eren les cases de pagès i quines feines s'hi feien o quins déus s'adoraven. A través del joc i la deducció es coneixerà de primera mà un dels aspectes de la romanització a les nostres contrades: les vil·les romanes.


Lloc o equipament:

Vil·la romana de Vilauba.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 hores


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer, valorar i respectar el patrimoni del nostre entorn. 2. Situar l'edat romana a l'eix cronològic. 3. Observar el procés de romanització al territori i les restes romanes que han perviscut. 4. Conèixer les característiques de la cultura romana en una vil·la. 5. Valorar la importància de l'herència romana.


Descripció de l'activitat:

Visita guiada pel jaciment arqueològic de la vil·la romana de Vilauba, per tal d'esbrinar com era la vida al camp durant l'època romana. Es farà una introducció a l'època romana i al procés de romanització, i s'explicarà com aquest fet va afectar el nostre territori. Es descobrirà un dels aspectes de la romanització a casa nostra, les vil·les, i per què aquesta vil·la va esdevenir clau com a forma d'explotació del territori. La visita es farà a través d'una exploració dinamitzada de la vil·la, en què mitjançant jocs, proves i la deducció s'hi descobriran les estances més destacades. Així mateix, els alumnes descobriran com es va estendre la cultura romana per tot el territori conquerit i, fins i tot, com els mateixos costums es reproduïen en la vida rural. La introducció i la cloenda es faran amb el suport de tauletes, amb la recreació en 3D de la vil·la romana de Vilauba.


Materials utilitzats:

Fitxes de treball, reproduccions d'objectes d'ús quotidià a l'època romana (ceràmica, joies, vestits, eines, reproduccions de figuretes dels déus, monedes, menjar, llànties, etc.), làmines il·lustrades de les diferents estances de la vil·la, brúixoles i tauletes amb la recreació de la vil·la de Vilauba en 3D. Material previ: audiovisual introductori


Mecanismes d'avaluació:

Es dedicarà un temps de conclusions per consolidar els aprenentatges i es lliurarà el full d'avaluació als mestres i a l'equip d'educadors. S'hi dissenyaran fulls d'avaluació que vagin més enllà del funcionament de l'activitat, centrats en els aprenentatges adquirits pels alumnes. Serà, doncs, una avaluació qualitativa i quantitativa. Finalment, caldrà recollir també l'opinió dels alumnes, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la dels professors, serà determinant.


Observacions:

Aquesta activitat es desenvolupa totalment a l'aire lliure.