Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes

Camí del Monestir, s/n
El Port de la Selva - Gironès
Telèfon: 972387559
Fax: 972387559
coordinaciosantpere@educart.biz
https://patrimoni.gencat.cat/ca/monuments/monuments/conjunt-monumental-de-sant-pere-de-rodes
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Sant Pere de Rodes: un joc de rol


Descripció breu:

Som al mes de maig de 1408 i d'aquí a dotze mesos se celebrarà l'Any Sant a Sant Pere de Rodes. Al llarg de vuit dies milers de pelegrins aniran fins al monestir per buscar el perdó dels seus pecats. Per poder acollir tota aquesta gent caldrà que els membres de la societat que viu a la muntanya col·laborin entre ells i superin un seguit de proves. En aquesta nova activitat cada alumne/a adoptarà una identitat i, seguint les pautes dels tradicionals jocs de rol, es convertirà en el veritable protagonista de la història.


Lloc o equipament:

Conjunt monumental de Sant Pere de Rodes.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

2 hores.


Preu/alumne original:

3.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.05 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Identificar les característiques pròpies de la societat medieval i situar-la en el temps; 2. Comprendre els diferents estaments que la conformaven i les peculiaritats de cada un d'ells; 3. Comprendre i experimentar amb les relacions que s'establien entre els diferents estaments; 4. Fomentar el treball en grup i el respecte per les idees i les opinions dels altres; 5. Fomentar la reflexió sobre les diferències entre el món actual i el medieval; 6. Fomentar el respecte i l'interès pel patrimoni i la història com una manera de comprendre el món actual.


Descripció de l'activitat:

L'objectiu de l'activitat és descobrir Sant Pere de Rodes i la realitat social de l'edat mitjana a través d'un joc de rol que convertirà els alumnes en els protagonistes de la història. Cada alumne/a assumirà un personatge, amb una identitat específica, com a membre d'un grup o estament social. Caldrà que els alumnes, individualment o com a integrants del grup, col·laborin entre ells per poder assolir l'objectiu final. L'acció se situa al mes de maig de 1408. Al cap de dotze mesos, el 3 de maig de 1409, se celebrarà l'Any Sant al monestir. Al llarg de vuit dies milers de pelegrins aniran fins al monestir per buscar el perdó dels seus pecats. Per poder acollir tota aquesta gent i dur a terme l'Any Sant, caldrà, però, que els membres de la societat que viu a la muntanya col·laborin entre ells i superin un seguit de proves.


Materials utilitzats:

L'activitat compta amb un ventall important de materials, utilitzats tant pels alumnes com per la persona educadora. Des de disfresses que cada un dels alumnes identifica, fins a material gràfic propi de la visita, necessari per poder realitzar les diferents accions del joc de rol.


Mecanismes d'avaluació:

Enquestes d'avaluació de l'activitat per al professorat.


Observacions:

Metodologia: a fi que els alumnes puguin treballar els conceptes d'una manera més eficient, l'activitat s'iniciarà a partir d'una visita comentada a l'edifici perquè els participants es puguin situar i se'ls pugui donar la informació necessària per dur a terme l'activitat posterior. Després de la visita, es continuarà amb el joc de descoberta, en el qual es proporcionaran dues fitxes amb fotografia a cada subgrup, i això els servirà per fer les troballes corresponents i respondre les preguntes que els formulin.