Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu de la Mediterrània - Ajuntament de Torroella de Montgrí

C/ d'Ullà, 31
Torroella de Montgrí - Baix Empordà
Telèfon: 972755180
Fax: -
educacio@museudelamediterrania.cat
www.museudelamediterrania.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

L'escenari de la novel·la «Solitud». Itinerari literari


Descripció breu:

Farem l'itinerari literari fins a l'ermita de Santa Caterina, situada a la vall que hi ha al bell mig del massís del Montgrí. Aquest és l'indret on Víctor Català es va inspirar per descriure l'escenari de l'acció de la novel·la Solitud. Durant l'itinerari literari contemplarem el paisatge empordanès i el compararem amb el que es descriu al llibre. També donarem alguna pinzellada de la biografia de l'autora, així com del moviment literari del moment: el modernisme. Visitarem l'ermita, on llegirem diversos fragments de l'obra.


Lloc o equipament:

Ermita de Santa Caterina, al massís del Montgrí


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

4 hores


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Conèixer, a partir de fragments representatius de l'obra, les característiques i els recursos del gènere i les principals dades de l'autora; 2. Conèixer una obra representativa a partir de l'indret que va inspirar-ne la creació; 3. Comentar el text literari; 4. Identificar els temes que hi apareixen i el tractament que se'n fa segons el moment; 5. Participar de manera activa, reflexiva i crítica en els comentaris necessaris per a la construcció dels coneixements; 6. Interpretar l'expressió del context històric, social i literari.


Descripció de l'activitat:

Pujada a peu pel camí de Santa Caterina, que rodeja el massís del Montgrí, amb el castell al cim. Sortirem des del nucli de Torroella de Montgrí, passarem per la creu i arribarem a l'ermita de Santa Caterina, on Víctor Català es va inspirar per descriure l'escenari de l'acció de la novel·la Solitud. Farem l'itinerari literari fins a l'ermita situada a la vall mentre resseguim l'obra. Contemplarem el paisatge i el compararem amb el que es descriu al llibre. També parlarem de la biografia de l'autora i del moviment literari de l'època en què s'inscriu la novel·la Solitud: el modernisme. Una vegada dins l'ermita, llegirem diversos fragments de la novel·la, que descriuen els llocs que visitem. Analitzarem els personatges, els fets més rellevants i el desenllaç de la novel·la.


Materials utilitzats:

La novel·la i l'edifici de l'ermita de Santa Caterina.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació contínua durant el desenvolupament de l'activitat. Es comptarà també amb un sistema d'avaluació qualitatiu que permeti obtenir una lectura dels impactes de l'activitat educativa vinculada al patrimoni per millorar el servei educatiu. Aquesta avaluació tindrà en compte l'opinió dels alumnes, dels docents i dels educadors.


Observacions:

El treball previ a la sortida és la lectura de la novel·la. Cal que els participants portin calçat adequat, roba còmoda, aigua i esmorzar. L'ermita estarà oberta només durant la visita i es podrà fer ús dels lavabos.
Preu mínim per grup equivalent a 15 alumnes.