Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Terracotta Museu

C/Sis d'octubre, 99
Bisbal d'Empordà, la - Baix Empordà
Telèfon: 972642067
Fax:
reserves.terracotta@labisbal.cat
http://www.terracottamuseu.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Un joc d'argila


Descripció breu:

De jocs n'hi ha de moltes menes i, com que l'argila és el material més abundant a la terra, de joguines de fang també n'hi ha. Al Museu mirarem si hi ha objectes que ens sembli que poden ser útils per a un joc. Al taller començarem per explicar el funcionament del tres en ratlla, un joc que apareix ja en època romana fa dos mil anys, i farem un taller de ceràmica al voltant d'aquest joc. Veurem que una rajola es pot convertir en un tauler i que modelant l'argila es poden crear innumerables formes que ens poden servir per jugar.


Lloc o equipament:

Terracotta Museu.


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària:

Educació secundària:

Cicles formatius: No

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

120 minuts.


Preu/alumne original:

5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

1. Fer un taller de ceràmica al voltant del joc. 2. Veure que hi ha moltes maneres de reutilitzar les peces de ceràmica: una rajola es pot convertir en un tauler i modelant l'argila es poden crear innombrables formes que ens poden servir per jugar.


Descripció de l'activitat:

Mirarem al Museu si hi ha objectes que ens semblin que poden ser útils per a un joc. Al taller començarem per explicar el funcionament del tres en ratlla, un joc que apareix ja en època romana fa dos mil anys. Necessitarem un tauler i unes peces, que hauran de ser sis en total (tres d'una mena i tres d'una altra), perquè és un joc que es juga amb dues persones. Per fer el tauler farem servir una rajola engalbada crua de 20 x 20 cm. Per convertir-la en tauler podem pintar-la amb engalbes acolorides i també esgrafiar-la. Haurem d'aconseguir que es visualitzin nou espais diferents. Marcarem amb trepa el logotip del Museu i esgrafiarem el número corresponent a l'escola. Per fer les "fitxes" tindrem argila que haurem de modelar i enganxar quan calgui amb barbotina. Aquestes peces s'hauran de pintar amb engalbes i pinzell, tres d'una manera i tres d'una altra. Després les haurem de deixar perquè s'assequin i es puguin coure al Museu. Amb dues setmanes es poden venir a recollir.


Materials utilitzats:

Material necessari: rajoles engalbades crues, engalbes, bastonets de fusta i pinzells.


Mecanismes d'avaluació:

S'estableixen els mecanismes d'avaluació permanent del projecte educatiu i de les activitats, les quals preveuen l'avaluació inicial, l'avaluació del procés de l'activitat i l'avaluació final. Es faran enquestes a alumnes, professors i educadors (vegeu el projecte educatiu i l'annex 10: Models d'enquesta). Es recolliran les dades de les diferents avaluacions, qualitatives i quantitatives, a través del buidatge de les enquestes i l'elaboració de gràfiques estadístiques per fer les propostes de millora.


Observacions: