Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Fundació Promediterrània - Museu de la Pesca

Moll Pesquer, s/n (Museu de la Pesca) Carrer Major, 56(Fundació Promediterrània)
Palamós - Baix Empordà
Telèfon: 972600424
Fax: 972600424
museudelapesca@palamos.cat
www.museudelapesca.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

L'anxova, la reina. Taller de salaó de peix


Descripció breu:

Mentre fem un pot de salaó d'anxoves, de la manera tradicional de la Costa Brava, aprendrem com és aquesta espècie, com es pesca i com se sala actualment. Una tradició que es remunta a l'antiguitat però que encara té futur.


Lloc o equipament:

Museu de la Pesca


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1.15 hores


Preu/alumne original:

5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

2.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Treballar a partir de l'experimentació. Entendre el procés de salaó. Conèixer l'espècie, l'anxova. Posar en valor la pesca per a l'obtenció i la producció d'aliments relacionats amb la mar. Comprendre com funcionen els arts de pesca relacionats amb l'espècie. Contribuir a la sostenibilitat del fet pesquer.


Descripció de l'activitat:

Taller manipulatiu per conèixer de prop l'anxova: com es captura i com se sala; és a dir, tot el procés a seguir fins a tenir l'anxova a taula. L'activitat comença amb una visita al Museu de la Pesca, on es fa una visualització de material audiovisual, i una observació i interpretació de diferents maquetes dels sistemes de pesca i d'una barca de pesca d'encerclament. Finalment es fa la manipulació del peix per tal d'elaborar d'un pot d'anxoves salades que els alumnes es podran endur a casa.


Materials utilitzats:

Audiovisuals. barques de pesca reals. Maquetes d'arts de pesca reals i també models d'arts de pesca a escala per tal que siguin manipulats pels alumnes. Peix fresc, sal i pots de conserva per manipular i endur-se a casa.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta per als docents i educadors.


Observacions:

Es treballa amb peix fresc i sal que han de manipular els participants. Podeu consultar material previ i posterior a la visita al web del Museu de la Pesca i també a l'espai educatiu en línia "Viu la mar" (https://sites.google.com/view/viu-la-mar-recursos-educatius-/recursos-educatius).