Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Ajuntament d'Arbúcies - Museu Etnològic del Montseny

Plaça 1 d'octubre, s/n
Arbúcies - Selva
Telèfon: 972860908
Fax: 972860983
memga@arbucies.org
www.museuetnologicmontseny.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Montsoriu, un castell de llegenda


Descripció breu:

Montsoriu atresora un munt d'històries i llegendes que ens permetran acostar-nos a l'època medieval a través d'un llenguatge proper i atractiu per a la mainada. L'activitat utilitza el món llegendari com a fil conductor i l'experiència de visitar el gran castell gòtic de Catalunya per captivar i introduir l'alumnat en el coneixement de l'edat mitjana.


Lloc o equipament:

Museu Etnològic del Montseny i castell de Montsoriu


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: No

Cicles formatius: No

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: No

Primer cicle ESO: No

Segon cicle ESO: No

Batxillerat: No

Durada:

4 hores


Preu/alumne original:

7 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

3 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Fomentar el respecte i revalorar el patrimoni cultural del país, tant l'arquitectònic i arqueològic com l'immaterial. Ajudar els docents a introduir les claus interpretatives bàsiques de l'edat mitjana. Familiaritzar els participants amb les característiques d'un gran castell gòtic. Contribuir a identificar el paper d'homes i dones al castell.


Descripció de l'activitat:

L'activitat s'inicia al Museu Etnològic del Montseny contant una llegenda de Montsoriu, i seguidament es visiten les sales d'exposició permanent dedicades a l'edat mitjana i l'espai amb objectes de recreació, que els alumnes poden tocar. L'activitat continua amb l'anada fins al castell de Montsoriu. La visita guiada al castell s'adapta per tal de potenciar la imaginació dels alumnes, de manera que la vivència de visitar un gran castell esdevingui l'element que els ajudi a fixar els continguts. La narració d'algunes llegendes durant el recorregut ens ajudarà a parlar d'aspectes com la vida quotidiana, l'atac i la defensa dels castells, o l'abandonament de la fortalesa.


Materials utilitzats:

Exposició «Mites i llegendes del Montseny». Maqueta del castell en el segle XIV. Sales d'exposició permanent del MEMGA. Col·lecció d'objectes i rèpliques d'objectes de l'època medieval. Es posa a disposició del professorat material per poder treballar a l'aula.


Mecanismes d'avaluació:

Avaluació durant l'activitat: de manera directa i continuada a través de l'observació de la dinàmica del grup i l'evolució de les activitats, i les observacions de l'equip de mestres. Avaluació posterior a l'activitat: en acabar, es lliura a l'equip de mestres un full d'avaluació i satisfacció.


Observacions:

Aquesta activitat requereix un desplaçament en autobús des del Museu fins al peu del turó de Montsoriu i una caminada a peu d'uns 45 min fins al castell. Gran part de l'activitat té lloc a l'exterior. Cal dur bon calçat i roba adequada al temps.