Programa

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

La Banyoles medieval


Descripció breu:

Itinerari pel Barri Vell de Banyoles per conèixer com era una ciutat medieval, com es va fundar, quins oficis s'hi desenvolupaven i quins eren els grups socials de l'època. A través de jocs i altres dinàmiques, farem un recorregut que ens portarà a conèixer els elements i els edificis patrimonials més emblemàtics de Banyoles, una ciutat molt lligada a l'aigua de l'estany durant l'edat mitjana.


Lloc o equipament:

Monestir de Sant Esteve de Banyoles, església de Santa Maria dels Turers, Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, muralla, llotja del Tint, plaça Major


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: No

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

2 hores


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Conèixer, valorar i respectar el patrimoni. Situar l'edat medieval a l'eix cronològic. Conèixer l'origen i l'evolució de la Banyoles medieval i la seva societat. Descobrir els gremis i oficis sorgits a Banyoles, i la importància de l'aigua. Localització dels vestigis medievals que queden conservats.


Descripció de l'activitat:

Visita guiada per la Banyoles medieval per tal de conèixer-ne el passat històric i els indrets medievals més emblemàtics. Aquesta activitat està pensada com un itinerari dinàmic i enigmàtic, amb la visita i l'explicació de certes edificacions patrimonials banyolines que ens articulen l'època medieval a la vila. A través de jocs, proves i altres dinàmiques es descobrirà l'origen de la vila i la importància de l'aigua i els recs en la seva posterior evolució. També es veurà com s'organitzava la societat feudal des del punt de vista econòmic, polític, artístic i social. Es descobrirà qui era el senyor feudal de Banyoles i quins privilegis tenia, així com altres grups privilegiats i la història de la vila fins a l'edat moderna.


Materials utilitzats:

Imatges de personatges de la societat feudal. Joc dels oficis.


Mecanismes d'avaluació:

Al final es dedicarà un temps de conclusions per consolidar els aprenentatges. En acabar es lliurarà el full d'avaluació als mestres i a l'equip d'educadors. Es dissenyaran fulls d'avaluació que vagin més enllà del funcionament i se centraran en els aprenentatges adquirits pels alumnes. Serà, doncs, una avaluació qualitativa i quantitativa. Finalment, caldrà recollir també l'opinió dels alumnes, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la dels professors, serà determinant.


Observacions:

Segons el nivell educatiu, aquesta activitat es pot complementar amb els tallers "Artesans i gremis a l'època medieval", "L'arqueta de Sant Martirià: un reliquiari medieval" i "Escriptura medieval". Segons els interessos del grup, es pot enfocar la visita en algun dels àmbits temàtics de l'edat medieval, sense la necessitat de fer tot l'itinerari de la Banyoles medieval.