Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Ajuntament de Ripoll

pl Ajuntament,3
Ripoll - Ripollès
Telèfon: 972703144
Fax:
museuetnografic@ajripoll.cat
www.museuderipoll.org
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

El ferro i el seu treball


Descripció breu:

Farga Palau: Un taller autèntic d'una farga transformada en farga d'aram, que va tancar les portes de manera definitiva l'any 1978. La visita permet observar dos martinets, les trompes (que caracteritzen la farga catalana), la roda hidràulica... i conèixer el procés mitjançant el qual la mena es converteix en ferro apte per ser treballat posteriorment. Museu Etnogràfic: La visita permet descobrir el món dels artesans que hi havia al voltant de les fargues: traginers, carboners, ferrers, clavetaires...


Lloc o equipament:

Museu Etnogràfic i Farga Palau


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: Si

Cicle mitja: Si

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1.30 hores


Preu/alumne original:

3.5 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.05 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Mostrar, a través de la visita a la Farga Palau i al Museu Etnogràfic de Ripoll, la importància del treball del ferro en l'evolució econòmica i social de la zona.  Observar a través del temps l'evolució d'una activitat econòmica. Passat, present i futur de la siderúrgia: elements comuns i diferenciadors. Donar a conèixer els diferents oficis artesans que hi ha entorn del treball del ferro.  Descobrir la relació que hi ha entre el medi natural proper i el desenvolupament econòmic i social d'un territori concret. Cas específic del Ripollès.


Descripció de l'activitat:

La visita als dos equipaments té com a principal objectiu posar en valor el patrimoni tecnològic que hi ha al voltant del treball del ferro, fent una evolució des dels primers artesans i forjadors de l'edat mitjana fins a l'actualitat. Es fa especial èmfasi en les fargues de ferro com a intermediàries entre el treball artesanal i industrial. La visita al Museu Etnogràfic de Ripoll se centra en els canvis i les continuïtats en el temps, l'entorn tecnològic i la seva continuïtat, i l'evolució econòmica de la societat catalana des del segle XIX fins a l'actualitat.


Materials utilitzats:

Dossier i documentació gràfica.


Mecanismes d'avaluació:

Enquesta per als professors i els alumnes participants.


Observacions: