Programa 2022-2023

Fitxa de l'activitat

Llista d'activitats > Fitxa de l'activitat

Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (Ajuntament de Banyoles)

Plaça de la Font, 11
Banyoles - Pla de l'Estany
Telèfon: 972572361
Fax: 972575961
comunicaciomuseus@ajbanyoles.org
www.museusdebanyoles.cat
fitxa de l'entitat organitzadora
Període de sol·licitud tancat

Títol:

Els secrets de l'arxiu del monestir


Descripció breu:

Ens convertirem en investigadors de l'arxiu per descobrir quin era el funcionament del monestir de Sant Esteve de Banyoles ara fa uns 300 anys amb els últims monjos que hi van viure. Ho farem a partir de l'anàlisi dels documents conservats a l'actual Arxiu Comarcal de Banyoles, situat al mateix monestir. Sabrem quin és el recorregut que segueixen els documents des que hi arriben i quina és la funció dels seus treballadors.


Lloc o equipament:

Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany


Nivell educatiu:

Educació infantil: No

Educació primària: Si

Educació secundària: Si

Cicles formatius: Si

Cicle inicial: No

Cicle mitja: No

Cicle superior: Si

Primer cicle ESO: Si

Segon cicle ESO: Si

Batxillerat: Si

Durada:

1.30 h


Preu/alumne original:

4 €

Preu/alumne amb subvenció aplicada

1.5 €

* La subvenció de la Diputació de Girona és del 70 % del cost de l'activitat, amb un màxim de 2,50 euros/alumne per a activitats de mitja jornada i de 4 euros/alumne per a activitats d'una jornada.


Objectius:

Respectar i valorar el patrimoni històric de la ciutat. Estudiar la societat feudal amb la documentació conservada. Conèixer l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany i la feina que s'hi fa. Promoure l'interès per la recerca a través de documents i la curiositat per la història. Experimentar la feina dels arxivers.


Descripció de l'activitat:

Activitat dirigida a conèixer la feina d'investigació que es fa a l'Arxiu Comarcal de Banyoles, que està situat al mateix monestir de Sant Esteve de Banyoles. Es descobrirà el funcionament d'un arxiu i la gestió dels documents, la tipologia de documents que s'hi conserven, la neteja i la restauració, la catalogació i el servei de consulta. Ens endinsarem per les sales de l'arxiu i en visitarem diferents dipòsits. També aprendrem com era la col·lecció de la biblioteca de la Casa Missió i el seu mobiliari, que es va cedir a l'arxiu farà aproximadament 100 anys. A continuació, els alumnes es convertiran en investigadors de l'arxiu i descobriran quin era el funcionament del monestir de Sant Esteve de Banyoles ara fa uns 300 anys.


Materials utilitzats:

Documents antics (mostra de documents originals). Reproduccions de documents antics de treball. Plafó de treball. Guants de treball. Fitxes de treball.


Mecanismes d'avaluació:

Al final es dedicarà un temps de conclusions per consolidar els aprenentatges. En acabar es lliurarà el full d'avaluació als mestres i a l'equip d'educadors. Es dissenyaran fulls d'avaluació que vagin més enllà del funcionament i se centraran en els aprenentatges adquirits pels alumnes. Serà, doncs, una avaluació qualitativa i quantitativa. Finalment caldrà recollir també l'opinió dels alumnes, ja que la seva experiència qualitativa, juntament amb la dels professors, serà determinant.


Observacions:

Segons el nivell educatiu, aquesta activitat es pot complementar amb els tallers "L'arqueta de Sant Martirià: un reliquiari medieval" i la visita dinamitzada "Banyoles medieval". Segons els interessos del grup, es pot enfocar la visita en algun dels àmbits temàtics de l'època medieval.