20 publicacions
Llista per ordre alfabètic

Diari de guerra del mestre Miquel Oliveras i Casas (abril de 1938-maig de 1939)

FONT I AGULLÓ, Jordi MARQUÈS I SUREDA, Salomó

En aquest llibre, els lectors hi trobaran les anotacions que va fer el mestre Miquel Oliveras Casas del seu pas pel front durant la Guerra Civil espanyola. El volum conté la transcripció íntegra del diari de guerra que l'autor, en incorporar-se a les files de l'Exèrcit Popular de la República, va iniciar l'abril de 1938 i que va perllongar fins al maig de 1939, moment en què va aconseguir la llibertat després de passar uns mesos reclòs en un camp de concentració franquista. El diari transcrit s'acompanya de dos estudis preliminars. D'una banda, Salomó Marquès proporciona un seguiment curricular de Miquel Oliveras; de l'altra, Jordi Font se centra en l'anàlisi estructural del diari i la seva contextualització en el gènere autobiogràfic de guerra.

Pessebre amb figures. 13 contes de Nadal

PUJADES, Pius

Tretze contes de Nadal, certament. Però...s'equivocaria el lector que esperés d'aquests tretze contes nadalencs regalims de sentimentalisme nostrat, cofoi o emotiu d'acord amb la festa entorn de la qual giren. Ja d'entrada, el relat inicial és un cop de puny al ventre, com si Pius Pujades ens volgués fer intertextualment l'ullet amb el "Josafat" del seny perdut de Bertrana. En aquesta pura delícia d'històries bastides entorn al Nadal -o amb el Nadal com a data senyalada que rememora símbols, personatges, i recorda valors- el nostre autor tria diferents estils narratius i diversos escenaris.

Rafael Masó i els Noucentistes

ARAGÓ I MASÓ, Narcís-Jordi

Aquest recull és una antologia de les cartes escrites per l'arquitecte Rafael Masó Valentí (Girona, 1880-1935) o adreçades a ell per vint-i-cinc personalitats literàries, científiques i polítiques durant el primer terç del segle XX. Aquest dens epistolari, ric en vivències personals, inquietuds compartides i confidències íntimes, permet a més conèixer de primera mà, a través de materials inèdits, els ideals, projectes i avatars d'un període especialment intens i fecund de la vida i la història de Catalunya.

Josep Fontbernat i Verdaguer (1896-1977)

CASADEMONT I COMAS, Emili GAY I FRIAS, Josep Víctor FONTSERÉ, Carles

El present llibre conté la seva trajectòria humana i professional, el seu exili i la lluita resistent i ferma per mantenir viva la catalanitat en uns anys molt difícils, a vegades amb un desencoratjant desinterès per part d'alguns amb qui ell comptava.

El mirall i les ombres

SUNYER I AIMERIC, Salvador

Què ens deu voler dir Sunyer amb un títol com El mirall i les ombres? Algú podria pensar -un cop avisat que es tracta d'un llibre de poesia- que l'autor ha fet un acte d'introspecció, de contemplar-se al mirall, i que només hi ha vist ombres. Doncs qui això pensi haurà encertat pel que fa a la introspecció. Però, d'ombres, res. En tot cas, les que ens van acompanyant a tots a mesura que ens fem grans. Salvador Sunyer ens presenta en aquest recull un exemplar exercici líric, en què la sensibilitat, la maduresa, la serenitat i la destresa literària vessen a cada pàgina. I també la llum d'una llarga trajectòria humana viscuda en plenitud.

Poemes (NO DISPONIBLE)

VAYREDA I TRULLOL, Montserrat

Aquesta Antologia es forma a partir de poemes de Montserrat Vayreda, en la major part inèdits, escrits durant el dilatat espai de sis dècades. Conté aquella poesia vivencial, descriptiva i acolorida, lligada a les impressions i als paisatges de la seva joventut. I també aquelles composicions de la maduresa vital i poètica.

Denali. La realitat d'un somni (NO DISPONIBLE)

RODRÍGUEZ I MARTÍN, Zisko

Denali: la realitat d'un somni narra l'aventura que va viure en Zisko Rodríguez, juntament amb els seus companys del Club Alpí Palamós, durant la primavera de 2002, a la muntanya més alta d'Amèrica del Nord: el Denali o Mckinley, de 6.194 m. Per la seva latitud -a Alaska, en el paral·lel 63-, és un dels cims més inhòspits del planeta, on l'allunyament, el fred intens i insidiosament permanent, els forts vents i l'enorme distància des de la base de la muntanya fins al cim fan que l'ascensió es caracteritzi per la seva duresa, la despesa constant d'energies i l'entusiasme que exigeix als alpinistes.

Aurora Bertrana. L'aventura d'una vida

BONNÍN I SOCÍAS, Catalina

Aquesta biografia explora minuciosament la vida de l'escriptora a partir del seu record personal i de moltes fonts inèdites fins al moment. Catalina Bonnín, al llarg de molts anys d'estudi, ha anat confegint el trencaclosques d'aquesta biografia fins a donar forma al present volum, part de la seva tesi doctoral. La vida d'Aurora Bertrana és una aventura del principi al final. Una aventura atrevida, en algun moment descarada, valenta; una aventura absolutament lligada a la seva producció literària, també resseguida en aquest volum. Aquesta biografia confirma que Aurora Bertrana és una dona molt avançada al seu temps i un dels grans noms de la literatura catalana del segle XX.

 

El poema de Pasqua

TARRÉS I FONTAN, Josep

A partir de la festa de la Pasqua i de la visió personal, familiar, col·lectiva que n'ha extret Josep Tarrés, ha sorgit aquest poemari. I és a l'entorn de les manifestacions populars viscudes durant la Pasqua que Tarrés engrana una imatgeria de notable força evocadora, d'unes tradicions que avui ja són en bona part matèria per a antropòlegs. No estem, però, davant d'un exemple de misticisme poètic en estat pur: es tracta, més aviat, d'un retaule complex, fins i tot contradictori, que combina fins a extrems onírics -talment com un quadre de Hieronymus Bosch- tot allò sant, extravagant, simplíssim, intangible, misteriós o casolà de la manifestació externa del fet pasqual. Manaies, elements del paisatge gironí, personatges bíblics, ressons de la poesia popular, lirisme, dubte, elevació, intimisme... Constitueixen en aquests poemes un entramat per mig del qual ens assalta, de tant en tant, aquella emoció catàrtica que crèiem desada per sempre en la infantesa, en aquells temps en què -com certerament apunta Carles Vivó- "no ens feia vergonya portar un ciri".

 

Homes de la meva terra

CABRUJA I AUGUET, Agustí

Homes de la meva terra completa una part encara inèdita de la producció d'Agustí Cabruja. En la seva trajectòria com a periodista i escriptor havia encetat el tractament d'uns personatges i d'una època, en forma d'un aplec de "retrats" dels prohoms més conspicus de les lletres, la política i la cultura gironines del primer terç del segle XX. L'Ajuntament de Salt, el seu poble, juntament amb la Diputació de Girona, havia publicat el 1987 una part d'aquests retrats, recollits en el volum Polítics i escriptors gironins durant la Segona República. En Homes de la meva terra, a cura de l'escriptor Manuel Castaño, s'han aplegat aquests primers textos més els que, fins ara, estaven en forma de mecanoscrit, i que amplien a un àmbit català més general l'anàlisi senzilla, però incisiva, que Cabruja féu a l'entorn de les personalitats més destacables d'aquells decennis. Amb aquesta obra es materialitza un projecte, estructurat com a recull biogràfic, que l'autor havia plantejat i iniciat, però que mai no havia assolit, fins avui, la forma de publicació acabada. Els 34 personatges descrits -apuntats, més aviat- per Cabruja esdevenen en les seves mans els referents per apuntalar una Catalunya que ell, des del seu exili mexicà, va veure ensorrar-se. En aquestes pàgines, Cabruja els vindica com a model i essència de la catalanitat.

< 1 />
Diputació de Girona · Pujada Sant Martí 4 - 5 · 17004 Girona