El 8 de juny de 1856 es va constituir la Conferència de Sant Vicenç de Paül de la ciutat de Girona amb la voluntat d’ajudar i socórrer a les famílies indigents. Tres anys més tard, el 1859, va passar a organitzar-se en tres conferències, en funció de les parròquies de la ciutat: Sant Feliu, Santa Susanna i Nostra Senyora dels Dolors. Van ser dissoltes per una decret del Ministerio de Gracia y Justicia del 19 d’octubre de 1868.
Identificació
Codi de referència
CAT AGDG 06 04
Nivell de descripció
Fons
Títol
Conferències de Sant Vicenç de Paül de Girona
Dates
1856-1868
Volum i suport
0,76 m (4 capses i 6 llibres; 35 unitats documentals), quart, paper
Context
Nom del productor
Conferència de Sant Vicenç de Paül
Conferència de Santa Susanna del Mercadal
Conferència de Sant Feliu
Conferència de Nostra Senyora dels Dolors
Història del productor
El dia 8 de juny de 1856 es va constituir la Conferència de Sant Vicenç de Paül de la ciutat de Girona, prèvia conformitat de les autoritats civils i religioses. Estava formada per 18 germans. Josep de Burgués n’era el president, Ramon Sambola, el vicepresident, Francesc Antoni Carreras, el tresorer, Salvador Artigas, el secretari, i Joaquim Cassà, el guarda-roba.
Les conferències de Sant Vicenç de Paül ajudaven i socorrien a les famílies indigents, al mateix temps difonien, entre aquestes, el respecte, l’obediència i l’esperit de conformitat religiosa. Aquestes associacions estaven regides per dos òrgans: el Consejo Particular, integrat per sis membres, un dels quals era el bisbe, i una Junta General. En el cas de Girona, l’any 1859 l’associació va passar a organitzar-se en tres conferències, en funció de les parròquies de la ciutat: Sant Feliu, Santa Susanna i Nostra Senyora dels Dolors. Els seus representants formaven la Junta General que, normalment, es reunia al Palau Episcopal.
Les Conferencias de San Vicente de Paul van ser dissoltes per decret del Ministerio de Gracia y Justicia del 19 d’octubre de 1868 que establia que, a partir d’aquell moment, els governadors civils podien procedir a la confiscació dels llibres, papers i fons que fossin propietat d’aquestes associacions.
Història arxivística
A finals de l’any 1868 la documentació de les Conferències de Sant Vicenç de Paül de Girona va quedar dipositada a l’Arxiu Provincial (nom pel qual es coneixia l’actual Arxiu General de la Diputació de Girona). La documentació va ser conservada a l’antic convent dels carmelites calçats, seu de la Diputació de Girona, a la pujada de Sant Martí, fins a les darreries del segle XX.
L’any 1924 es va procedir a la reorganització de l’Arxiu Provincial (Arxiu General de la Diputació de Girona). A la memòria final dels treballs, realitzada l’any 1925 per Joan Baptista Torroella, aleshores arxiver provincial, en el catàleg d’impresos consta que a l’arxiu es conservava íntegrament el butlletí de la Societat de Sant Vicenç de Paül a Espanya (anys 1856-1868).
L’any 1985 la documentació d’aquest fons i de tots els fons històrics de la Diputació va ingressar, mitjançant conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya, a l’Arxiu Històric de Girona (creat per l’Estat el 1952 com a Archivo Histórico Provincial, i que va passar a ser gestionat per la Generalitat als anys vuitanta), a la secció de l’Arxiu General de la Diputació.
Les capses corresponents a aquest fons foren descrites, de manera sumària, a l’inventari dels fons històrics que la corporació provincial va dipositar a l’Arxiu Històric de Girona, que va ser elaborat pel personal de l’Arxiu General. Posteriorment, l’any 1995, l’Arxiu Històric de Girona va classificar i descriure aquest fons (34 unitats documentals). L’ inventari resultant inclou una mínima descripció tant del contingut del fons com de la història del productor.
Dades sobre l’ingrés
El fons va ingressar a l’Arxiu General de la Diputació de Girona l’any 1868, quan les associacions conegudes amb el nom de Conferències de Sant Vicenç de Paül van ser dissoltes per decret.
L’any 1985, d’acord amb el conveni de col·laboració formalitzat entre la Diputació i el Departament de Cultura de la Generalitat, la corporació provincial va ingressar aquest fons a l’Arxiu Històric de Girona a la secció de l’Arxiu General de la Diputació junt amb tota la documentació històrica de l’Arxiu General de la Diputació de Girona.
Contingut
Abast i contingut
Aquest fons conté la documentació produïda, rebuda i conservada per la Conferència de Sant Vicenç de Paül de Girona en l’exercici de la seva activitat des del moment de la seva creació l’any 1856.
Entre la documentació conservada cal distingir entre dos blocs diferenciats. En primer lloc, hi ha la documentació produïda i conservada per la Conferència, des de la seva instal·lació a Girona l’any 1856 -llibres d’actes, registres de les famílies auxiliades, llibres copiadors de correspondència i correspondència enviada i rebuda. A més a més, de la que varen generar i conservar les tres conferències: la de Sant Feliu, la de Santa Susanna i la de Nostra Senyora dels Dolors en les que a partir de l’any 1859 es va organitzar l’associació: llibres d’actes, llibres de comptabilitat i llibres copiadors de correspondència.
En segon lloc, hi ha la documentació generada per l’associació per tal de gestionar i administrar els recursos de les Conferències i garantir el correcte funcionament dels seus òrgans comuns: el Consell Particular i la Junta General. És la part més voluminosa i destaquen els llibres d’actes de les sessions dels òrgans col·legiats, les relacions dels membres, els llibres de comptabilitat, els llibres copiadors de correspondència i la documentació de la secretaria que es troba agrupada per anys i que inclou la correspondència mantinguda amb el Consejo Superior de España, amb el Consell de Barcelona, amb les conferències de Mataró i d’altres municipis, i amb diverses autoritats i funcionaris públics.
Es conserva, també, el butlletí de la societat de Sant Vicenç de Paül a Espanya que la Conferència de Sant Vicenç de Paül de Girona va rebre entre els anys 1856 i 1868.
Sistema d’organització
La documentació de les conferències es va organitzar en un primer apartat general que fa referència a la Conferència de Sant Vicenç de Paül a Girona i tres seccions diferenciades d’acord amb cadascuna les tres conferències que van existir a la ciutat:
- Conferències de Sant Vicenç de Paül: general (1856-1868)
- Conferència de Santa Susanna del Mercadal (1859-1868)
- Conferència de Sant Fèlix (1859-1868)
- Conferència de Nostra Senyora dels Dolors (1862-1868)
Tant l’organització com la instal·lació definitiva resten pendents de revisió.
Informació sobre avaluació, tria i eliminació
Documentació de conservació permanent.
Increments
Fons tancat.
Condicions d'accés i ús
Condicions d’accés
Documentació de lliure accés.
Condicions de reproducció
D’acord al Reglament del Sistema d’Arxius i Gestió de Documents de la Diputació de Girona s’estableix l’aplicació de la norma general segons la qual la reproducció de la documentació, sempre i quan sigui amb finalitats de recerca i de difusió cultural, només està condicionada al seu estat de conservació.
Llengües i escriptures dels documents
Castellà.
Instruments de descripció
Inventari del fons de les Conferències de Sant Vicenç de Paül de Girona (1856-1868) elaborat per Josep Matas el novembre de 1995. Està disponible en suport paper i informàtic a la sala de consulta de l’Arxiu Històric de Girona i és accessible online a través del cercador de fons i documents de la Xarxa d’Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya (https://cultura.gencat.cat/giac/cercafons.asp).
Web de l’ Arxiu General de la Diputació de Girona.
Documentació relacionada
Documentació relacionada
És probable que hi hagi documentació relacionada en els fons de les tres parròquies de la ciutat en les quals, a partir de l’any 1859, es constituïren les conferències de Sant Feliu, Santa Susanna i Nostra Senyora dels Dolors. Aquests fons es troben custodiats a l’Arxiu Diocesà de Girona (ADG).
En general, podem dir, que pel què fa la beneficència a la província de Girona durant el segle XIX, també hi podria haver informació sobre la Conferència de Sant Vicenç de Paül al fons de la Junta de Beneficència, al fons de la Diputació de Girona i al fons del Govern Civil.
Bibliografia
No existeix bibliografia específica sobre el fons.
Control de la descripció
Autoria i data (es)
Arxiu General de la Diputació de Girona, 2014.
Fonts
La pròpia unitat de descripció. Per a informar l’element Història del productor i el marc històric en el qual sorgeix, s’han extret dades dels instruments de descripció anteriors i de:
Legislació
Real Orden del 13 de Diciembre de 1856, disposant que no es posin obstacles a les províncies a la instal·lació i propagació de l’Associació caritativa de Sant Vicenç de Paül. Gaceta de Madrid, 14 de desembre de 1856, núm. 1441.
Decreto del Ministerio de Gracia y Justicia del 19 de Octubre de 1868, dissolent les Conferències de Sant Vicenç de Paül. Gaceta de Madrid, 21 d’octubre de 1868, núm. 295.
Unitats documentals
Llibre d’actes de la Conferència de Sant Vicenç de Paül de Girona. 1856-1861. Fons: Conferències de Sant Vicenç de Paül de Girona. (CAT AGDG 06 05 Sign. 1)
Per a informar l’element Història arxivística s’ha utilitzat:
Diversos autors, Dades per a la Història de l’Arxiu General de la Diputació de Girona, 1a redacció per Josep Maymí, any 2008. Dirigit per, M. Assumpció Colomer. Aquest document encara està en curs de revisió i ampliació.
TORROELLA, Juan Bautista. El Archivo Provincial de Gerona. Su reorganización. Girona: Diputació de Girona, 1925. pàg. 22-24.