El 25 de juny de 1985, un grup de professionals vinculat al món dels arxius aprovaren els estatuts de l’Associació d’Arxivers de Catalunya. D’aquesta manera prenia cos legal l’Associació d’Arxivers de Catalunya, actualment Associació d’Arxivers-Gestors de Documents de Catalunya (AAC-GD), que naixia amb la finalitat genèrica de “procurar el bé dels arxius i dels arxivers de Catalunya”.
Trenta anys després, aquesta continua essent la tasca principal de l’AAC-GD: enfortir i potenciar la figura de l’arxiver i el gestor de documents. Però l’Associació també s’ocupa de defensar els interessos legítims, tant individuals com col·lectius, dels arxivers i els gestors de documents, i d’impulsar i desenvolupar la professió mitjançant accions de promoció i de formació a través de cursos específics, jornades o congressos i amb l’edició de publicacions científiques relacionades amb el món dels arxius i el patrimoni documental.
Entre aquestes accions cal destacar l’organització, cada dos anys, del Congrés d’Arxivística de Catalunya, amb la voluntat d’aplegar el col·lectiu d’arxivers i obrir un espai de debat per a la professió. Enguany s’ha celebrat el XVè Congrés, a Lleida, sota el lema “Preservació digital. Accés permanent”.
Pel que fa a les publicacions cal destacar la revista Lligall, publicació científica, iniciada l’any 1988, que aplega els principals debats i aportacions sobre la teoria i la pràctica arxivística i de la gestió de documents catalana del darrers anys; la Col·lecció Textos, que publica eines i recursos al servei del col·lectiu d’arxivers, i el Manual d’Arxivística de Catalunya, obra que sintetitza l’esforç de normalització de la ciència arxivística a Catalunya i que aspira a potenciar el paper dels arxius i dels professionals d’aquest sector, tant de l’àmbit públic com privat. L’AAC-GD també edita un Butlletí Informatiu que recull l’actualitat més immediata de l’arxivística catalana i de l’Associació. Totes elles són accessibles des de la pàgina web de l’Associació.
Al llarg d’aquests 30 anys l’AAC-GD s’ha encarregat, a més, de distribuir informació relativa al món de l’arxivística i d’oferir assessorament a l’hora d’engegar projectes de difusió i de protecció del patrimoni documental de Catalunya de manera individual o amb col·laboració amb altres institucions tant de caire nacional, com internacional. És membre del Consell Internacional d’Arxius (CIA/ICA) des de l’any 1988; i des de l’any 1992, té un representant en el Comitè Directiu de la Secció d’Associacions Professionals (SPA) del CiA i n’ocupà la vicepresidència durant el període 2000-2004.
En l’actualitat, l’AAC-GD compta amb un total de 784 associats i ha aconseguit ser el referent corporatiu per als arxivers-gestors de documents catalans, tant des de la perspectiva dels mateixos professionals del sector, com la de les administracions i dels més significats agents de la societat civil. L’Arxiu General de la Diputació vol felicitar a l’Associació per la ingent tasca feta al llarg d’aquests anys i unir-se a la celebració d’aquest aniversari convidant-vos a gaudir del vídeo commemoratiu que l’Associació ha preparat i que podreu trobar en el següent enllaç:
https://www.arxivers.com/index.php/associacio/presentacio
El 9 de maig tindrà lloc la tercera edició del Seminari internacional dels arxius de l’esport (SIAE). Una trobada de caràcter biennal, que va néixer l’any 2018, amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar tots els actors del món de l’esport i les administracions públiques sobre la necessitat d’establir estratègies i polítiques efectives per fer […]
El proper dimecres dia 14 d’octubre tindrà lloc la segona edició del Seminari internacional dels arxius de l’esport (SIAE). Una trobada de caràcter bianual que va néixer amb l’objectiu de conscienciar i sensibilitzar tots els actors del món de l’esport i les administracions públiques sobre la necessitat d’establir estratègies i polítiques efectives per fer possible […]
Ahir, 17 de desembre de 2018, es va presentar al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona el llibre “Fotografia en temps de Noucentisme. Adolf Mas, Valentí Fargnoli, Jeroni Martorell i el Repertori Iconogràfic” de l’historiador i arxiver Joan Boadas i Raset. La presentació va anar a càrrec del doctor Joaquim Nadal, director de […]