Està formada per documentació de tipologies diverses, que únicament tenen en comú el fet de tenir el pergamí com a suport documental. Els pergamins microfilmats abasten, cronològicament, els segles XI al XVIII i, geogràficament, tot el territori català.
Identificació
Codi de referència
CAT AGDG 10 06
Nivell de descripció
Fons
Títol
Col·lecció de pergamins de la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll
Dates
1054 – 1750
Volum i suport
13 microfitxes (33 unitats documentals)
Context
Lambert Mata i Sala
Les notícies que tenim de la personalitat i àmbit d’actuació de Lambert Mata i Sala (Ripoll?, 1857? – Barcelona, 1931), bibliòfil i col·leccionista, són poques.
La seva activitat no es limitava únicament a col·leccionar llibres, sinó que també tenia interès en les obres d’art i en les antiguitats. Per a la recerca d’obres i també per a desprendre’s de les que no li interessaven tenia diverses persones que actuaven com a agents seus, entre ells, Salvador Babra, a qui comissionà en nombroses ocasions per a fer adquisicions. Home culte, refinat, interessat en l’art i en la història, manifestà gran interès per Catalunya i per la seva llengua. Prova d’això és la seva inclusió en la llista de “Congressistes Efectius” del Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana que, promogut per Antoni Maria Alcover, tingué lloc el mes d’octubre de 1906 a Barcelona.
Lambert Mata moria a Barcelona el 29 de gener de 1931. El dia anterior testà a favor de l’Hospital de Ripoll, instituint-lo hereu universal en ple domini, excepte dos llegats a les seves nebodes segones de cinc mil pessetes cada un. L’Ajuntament de Ripoll acordà fer-se càrrec de l’herència, efectuant una primera estimació dels llibres, manuscrits, publicacions periòdiques i obres d’art, que varen ser enviades a Ripoll.
La col·lecció de pergamins de la Biblioteca Lambert Mata va ser microfilmada durant la dècada de 1980 a l’Arxiu General de la Diputació de Girona a iniciativa de Narcís Castells, arxiver de la Diputació. És molt probable que aquest fet tingués lloc l’any 1988 durant la Campanya de microfilmació de fons patrimonials portada a terme per l’Arxiu General, una iniciativa que naixia amb la voluntat de preservar el patrimoni documental privat, i suposava la continuïtat de les actuacions portades a terme entre 1985 i 1987 quan, gràcies a dues beques d’estudis del Servei d’Estudis, Documentació i Informació de la Diputació de Girona, tutoritzades per Ramon Alberch i el mateix Narcís Castells, es varen elaborar inventaris d’arxius patrimonials i privats de l’Empordà, la Selva i el Gironès.
Durant el mes de setembre del mateix any, l’arxiver Narcís Castells elaborà un catàleg de la documentació, amb un regest de cada pergamí digitalitzat.
L’any 1988 la documentació original d’aquest fons ingressaria temporalment a l’Arxiu General i, un cop microfilmada, seria retornada als seus titulars.
Contingut
La col·lecció de pergamins de la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll està formada per documentació de tipologies diverses, que únicament tenen en comú el fet de tenir el pergamí com a suport documental.
Els pergamins microfilmats abasten, cronològicament, els segles XI al XVIII i, geogràficament, tot el territori català.
Respecte al seu contingut, les principals tipologies documentals són relatives a documentació de tipus familiar i patrimonial (documents de venda de terres, àpoques, establiments emfitèutics, capitulacions matrimonials, testaments…), tot i que s’hi inclou altra documentació diversa (butlles papals o lletres reials, per exemple).
Els documents s’organitzen en dos sobres, d’acord a la seva instal·lació física. El sobre número 1 conté els documents 1 – 20, ordenats cronològicament; el sobre 2, els documents 1 – 13, ordenats majoritàriament de forma cronològica.
- Informació sobre avaluació, tria i eliminació
Conservació permanent.
Fons tancat. No se’n preveuen.
Condicions d'accés i ús
Lliure accés.
- Condicions de reproducció
D’acord al reglament de l’Arxiu General de la Diputació de Girona.
- Llengües i escriptures dels documents
Llatí, amb alguns documents en català. Al revers d’alguns pergamins escrits en llatí hi ha anotacions en català referents al seu contingut.
- Característiques físiques i requeriments tècnics
- Instruments de descripció
Catàleg de la col·lecció de pergamins de la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll: base de dades 1006_LAMBERTMATA elaborada amb Inmagic CSTextWorks. La descripció és a nivell d’unitat documental simple.
A la pàgina web de l’Arxiu General hi ha accessible una versió en PDF del catàleg del fons:
https://www.ddgi.cat/arxiugeneral/fons/col·leccio-de-pergamins-de-la-biblioteca-lambert-mata-de-ripoll/
Documentació relacionada
- Existència i localització dels originals
Els originals es conserven a la Biblioteca Lambert Mata de Ripoll.
- Existència i localització de reproduccions
Es conserven dues còpies de les microfitxes a l’Arxiu General de la Diputació de Girona.
- Documentació relacionada
- Bibliografia
Notes
Control de la descripció
Arxiu General de la Diputació de Girona, 2018.
La mateixa unitat de descripció i, per informar l’element Història del productor, s’ha utilitzat:
Catàleg de la Biblioteca “Lambert Mata” de Ripoll. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 1989.
Per informar l’element Història arxivística, s’ha utilitzat:
MAYMÍ, Josep. “Història de l’Arxiu General de la Diputació de Girona”. Directora: Mª Assumpció Colomer. Diputació de Girona, 2008.
Norma de Descripció Arxivística de Catalunya (NODAC). Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura. Subdirecció General d’Arxius i Associació d’Arxivers de Catalunya, 2007.