Compte general, auditoria de comptes i informe sobre valoració del saldo del compte 413

L'article 208 del RDLeg 2/2004, estableix que les entitats locals, a l'acabament de l'exercici pressupostari, formaran el compte general que posarà de manifest la gestió realitzada en els aspectes econòmic, financer, patrimonial i pressupostari.

L'article 209 del RDLeg 2/2004, determina el contingut del compte general de les entitats locals, establint que el compte general està integrat per:

  • El de la mateixa entitat.
  • El dels organismes autònoms.
  • Els de les societats mercantils de capital íntegrament propietat de les entitats locals.

Els comptes de l'entitat local i dels organismes autònoms reflecteixen la situació economicofinancera i patrimonial, els resultats econòmic-patrimonials i l'execució i liquidació dels pressupostos. Els comptes de les societats mercantils seran, en tot cas, les que s'hagin d'elaborar d'acord amb la normativa mercantil.

Les entitats locals uniran al compte general els estats consolidats que determini el ministre d'Hisenda i Funció Pública, en els termes previstos en les normes de consolidació que aprovi per al sector públic local conformes a les normes per a la formulació de comptes anuals consolidats en l'àmbit de el sector públic.

L'article 29 del RD 424/2017 regula les formes d'exercici del control financer de l'activitat economicofinancera del sector públic local, establint que s'haurà d'exercici mitjançant l'exercici del control permanent i l'auditoria pública.

Respecte el control permanent, l'apartat 2 d'aquest article estableix que s'exercirà sobre l'entitat i els organismes públics en què es realitzi la funció interventora. Amb caràcter obligatori i posterior, i mitjançant tècniques d'auditoria, es realitzaran les actuacions previstes en les normes pressupostàries i reguladores de la gestió econòmica del sector públic local atribuïdes a l'òrgan interventor, entre les quals hi ha la valoració del saldo del compte 413. Aquestes actuacions s'engloben dins el control permanent no seleccionable, i l'òrgan interventor les haurà de planificar i incloure en el pla anual de control financer.

La disposició addicional tercera de la LO 9/2013, de control del deute comercial en el sector públic, respecte la valoració del saldo del compte 413, estableix que en les entitats de les administracions públiques no subjectes a auditoria de comptes s'han d'efectuar anualment els treballs de control necessaris per, mitjançant tècniques d'auditoria, verificar l'existència d'obligacions derivades de despeses fetes o béns i serveis rebuts per als quals no s'ha produït la imputació pressupostària. Per a la realització d'aquests treballs de control la Intervenció general de l'Administració de l'Estat proposarà la metodologia a utilitzar.

I pel que fa l'auditoria pública, l'apartat 3.A) d'aquest article determina que l'òrgan interventor ha d'efectuar anualment l'auditoria dels comptes anuals dels organismes autònoms, els consorcis adscrits, les entitats públiques empresarials locals, les fundacions del sector públic obligades a auditar-se per la seva normativa, els fons i les societats mercantils i fundacions del sector públic local no sotmeses a l'obligació d'auditar-se que s'hagin inclòs en el Pla anual d'auditories. L'auditoria de comptes té per objecte la verificació relativa a si els comptes anuals representen en tots els aspectes significatius la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera, dels resultats de l'entitat i, si s'escau, l'execució del pressupost d'acord amb les normes i els principis comptables i pressupostaris que li són aplicables i contenen la informació necessària per a la seva interpretació i comprensió adequada.

 

Objectius

Funció de comptabilitat:

  1. L'expedient del compte general: contingut i tramitació.
  2. Novetats legislatives a tenir en compte en l'elaboració del compte general de l'exercici 2020.
  3. Activitat pràctica suport en l'elaboració de l'expedient del compte general: revisió de la gestió pressupostària i comptable a l'eina informàtica de comptabilitat.

Funció de control intern:

  1. Auditoria de comptes
  2. Informe sobre valoració del saldo del compte 413: contingut i, informació i documentació necessària per a l'execució dels treballs.

 

Destinataris

Secretaris/àries-interventors/es, interventors/es, tècnics i altres professionals que exerceixen el control intern i/o la funció de comptabilitat a l'Entitat Local.

 
 
 

Tornar

Inscripcions

La inscripció al curs es farà a través d'un enllaç que des del Servei es facilitarà a través del correu electrònic.

Accés al curs i documentació

L'enllaç per accedir al curs, així com la documentació es facilitarà, un o dos dies abans de la sessió, al correu electrònic que s'hagi informat en el moment de la inscripció.

Dates i horari

Grup 1: Entitats ICAL simplificada o bàsica sense ens dependents:
8, 9 o 12 de març de 2021, de 9.30 a 14.30h

Grup 2: Entitats ICAL simplificada amb ens dependents:
12 de març de 2021, de 9.30 a 14.30h

Grup 3: Entitats ICAL normal sense ens dependents:
15 o 16 de març de 2021, de 9.30 a 14.30h

Grup 4: Entitats ICAL normal amb ens dependents:
18 o 19 de març de 2021, de 9.30 a 14.30h

Lloc

Curs en línia - sessions telemàtiques.