Notícies

La Diputació de Girona col·labora en el projecte «La mar de bé», per divulgar el peix de llotja i la cuina de la Costa Brava

Foto : La Diputació de Girona col·labora en el projecte «La mar de bé», per divulgar el peix de llotja i la cuina de la Cost

El vicepresident Pau Presas ha assistit a la presentació del projecte, impulsat per les onze confraries de pescadors de la Costa Brava, administracions locals, empreses i entitats del sector pesquer i el Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava

«La mar de bé» és un programa divulgatiu per descobrir el peix de llotja a través de la mirada dels pescadors de la Costa Brava

La Diputació de Girona hi col·labora per mitjà d'un conveni amb el GALP per implantar estratègies de desenvolupament local, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca i el Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca

El vicepresident de la Diputació de Girona, Pau Presas, ha assistit a la presentació del projecte «La mar de bé», a Palamós, juntament amb la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Teresa Jordà, i els responsables i impulsors del projecte: Pere Estradera, patró major de la Confraria de Pescadors de l'Estartit i president del GALP Costa Brava; Quim Casellas, divulgador i cuiner de l'Hotel Restaurant Casamar de Llafranc; Francesc Galí, gerent del GALP Costa Brava; Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Fulcarà, patró major de la Confraria de Pescadors de Llançà.

«La mar de bé» és, segons els responsables, «un programa divulgatiu i divertit sobre el peix de llotja que busca donar prestigi al peix i a l'ofici de pescador, oferir-ne una visió optimista i donar a conèixer la seva riquesa cultural». L'objectiu, diuen, és «reivindicar l'ofici de pescador, donar suport al consum del peix de llotja al nostre territori, acostar el públic a la mar mitjançant la divulgació de coneixements de diferents àmbits (la gastronomia, la nutrició, la ciència, l'economia i el turisme), mostrar altres maneres originals i diferents de cuinar el peix i donar a conèixer espècies autòctones per incentivar el consum de peixos desconeguts».

El projecte consta d'una sèrie d'onze capítols (un per cada municipi que té confraria a la Costa Brava) per descobrir els onze municipis pesquers de la Costa Brava i conèixer-ne les espècies més significatives explicant-ne les característiques, la forma de captura i l'elaboració culinària.

El Grup d'Acció Local Pesquer de la Costa Brava (GALP) ha explicat que «el món de la pesca i, concretament, l'ofici de pescador i el seu producte pateixen un grau de desconeixement important entre la societat. El consumidor de peix va envellint i això comporta una davallada de la cultura pesquera: ignorància de les espècies autòctones i desconeixença de les receptes de peix i marisc. Els professionals del peix volen capgirar la situació explicant-se i donant a conèixer el seu ofici i el seu producte, d'alt valor gastronòmic i nutricional».


Primera temporada, onze capítols

Cada programa de «La mar de bé» consta de tres parts que tracten qüestions informatives i, també, de divulgació i entreteniment: una entrevista a una persona destacable del món de la pesca, una recepta de peix i marisc de llotja i el testimoni d'una persona experta en diversos àmbits relacionats amb el mar. El programa, que consta d'onze capítols amb una durada d'entre quinze i vint minuts, està conduït per Quim Casellas, xef de l'Hotel Restaurant Casamar a Llafranc, guardonat amb una estrella Michelin. Quim Casellas és un gran defensor del producte local i un bon comunicador capaç de connectar amb tots els públics, des d'infants fins a professionals, per transmetre la importància i la rellevància de l'ofici de pescador i del producte fresc i de qualitat.

Cada dimecres, des del 9 de setembre, s'estrena un nou capítol a la web www.lamardebe.net, on ja es poden trobar els primers capítols del programa, que també s'emet cada dimecres al Canal 10 l'Escala (21 h). Properament es podrà veure la recopilació dels programes a la Xarxa de Televisions Locals.

El rodatge, que va començar el mes de juny, s'ha fet a l'Hotel Casamar de Llafranc i al vaixell de pesca Gloriamar Dos, una embarcació reconvertida en museu ubicada al port de Roses.


Junts per defensar l'ofici i el peix de llotja

«La mar de bé» compta amb un important teixit de col·laboradors, impulsors, pescadors i especialistes que han volgut intervenir-hi aportant valor afegit i qualitat a un projecte de gran interès per al territori en diversos sentits: cultural, econòmic, tradicional, històric...

Els impulsors de «La mar de bé» són les onze confraries de pescadors de la Costa Brava, administracions locals, empreses i entitats del sector pesquer i els socis del Grup d'Acció Local Pesquer (GALP) Costa Brava, entre els quals, a part de les confraries de pescadors de Roses, Blanes, l'Escala, l'Estartit, Palamós i el port de Llança, hi ha l'Ajuntament de Llançà, l'Ajuntament de Roses, l'Ajuntament de l'Escala, l'Estació Nàutica de Roses - Cap de Creus, la Federació Territorial de Confraries de Girona, la Fundació Promediterrània, l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària) i Pescadors de Roses, SL.

La producció del programa està cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de la Pesca, pel Departament d'Agricultura Ramaderia i Pesca i per la Diputació de Girona.

«La mar de bé» també ha tingut suport científic del Museu de la Pesca de Palamós, el Campus Alimentació i Gastronomia de la UdG, la Càtedra d'Estudis Marítims, d'Oceans i Salut, la Càtedra del Vi i l'Oli i la Càtedra de Gastronomia, totes de la UdG.


Onze confraries, onze programes

La primera temporada de «La mar de bé» centra el seu fil conductor en les onze confraries de pescadors de la Costa Brava. El programa fa un recorregut pels onze municipis pesquers (Roses, Llançà, l'Escala, Blanes, l'Estartit, Palamós, el Port de la Selva, Cadaqués, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar i Lloret de Mar) i en destaca les espècies més significatives explicant-ne les característiques, la forma de captura i l'elaboració culinària.

A més, complementa aquest contingut amb l'aportació i la participació de pescadors i experts de la zona, sempre amb un to proper i dinàmic per acostar l'espectador a la mar i a la realitat pesquera del país.