Notícies

La Diputació de Girona i la Generalitat uneixen esforços per desplegar la fibra òptica a les comarques gironines

Foto : Foto : Eddy Kelele

El president de la Diputació, Miquel Noguer, i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, han presentat avui un conveni per estendre el cable de fibra òptica aprofitant les obres d'ampliació i millora a les carreteres de la xarxa viària local i a les vies verdes

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, han presentat aquesta tarda, al saló de plens de l'ens supramunicipal, un conveni per facilitar el desplegament de la fibra òptica a la demarcació.

En l'acte, també hi han assistit el diputat de Noves Tecnologies i Xarxa Viària, Jordi Xargay; el president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Eduard Llorà; el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic i Local, Jordi Camps; el secretari de Polítiques Digitals, David Ferrer, i el coordinador d'actuacions de polítiques digitals al territori, Ramon Luque.

L'aportació de la Diputació en aquest conveni es materialitza en la preparació de la infraestructura per estendre el cable de fibra òptica, aprofitant les obres d'ampliació i millora en alguns trams de les vies verdes i de les carreteres de la xarxa viària local de la seva competència. La Generalitat farà l'estesa del cable i el manteniment. Aquest compromís es materialitzarà en quatre projectes (42.599 metres)

En concret, s'aprofitaran les obres de desplegament dels trams de via verda entre Sarrià de Ter i Serinyà (36.083 metres) i entre Ripoll i Campdevànol (798 metres), que permetran connectar onze municipis de les comarques del Gironès, el Pla de l'Estany i el Ripollès: Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Palol de Revardit, Cornellà del Terri, Porqueres, Banyoles, Fontcoberta, Esponellà, Serinyà, Ripoll i Campdevànol. Les obres, que també permetran connectar deu polígons industrials al seu pas, està previst que estiguin enllestides a principis del 2021.

Pel que fa als trams de carreteres de la xarxa viària local, les actuacions es faran en els trams Monells-Madremanya (GIV-6701), de 3,810 metres, i Garrigàs - Arenys d'Empordà (GIV-6226), d'1,908 metres, i es realitzaran entre finals d'aquest any i el que ve.

La inversió prevista per la Diputació de Girona per adequar totes aquestes infraestructures al pas de la fibra òptica és de gairebé un milió d'euros (994.550,75 euros).

"El nostre objectiu és que tots els municipis de les comarques gironines estiguin connectats a la xarxa de fibra òptica l'any 2023 i estem fent passos en aquest sentit, unint esforços des de les administracions. L'assoliment d'aquesta fita ens ajudarà a posicionar la demarcació com un autèntic territori tecnològic i beneficiarà en un mateix nivell la ciutadania, les administracions i el teixit empresarial i associatiu", ha recalcat Miquel Noguer.

Per la seva part, el conseller Jordi Puigneró ha destacat: "La signatura d'aquest conveni entre el Govern i la Diputació de Girona és una eina cabdal per accelerar el desplegament de la xarxa de fibra òptica. Fer-ho, a més, de la mà del món municipal i de la Diputació, permetrà que aquesta col·laboració institucional acceleri l'arribada de la connectivitat en aquestes comarques".


Més inversió de la Generalitat

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública ha aprofitat l'acte d'avui per anunciar una inversió de la Generalitat de 19.536.8600 euros per al desplegament de 357 quilòmetres de la xarxa pública de fibra òptica a les comarques gironines. Les obres, que es duran a terme entre el que queda del 2020 i el 2021, dotaran de connexió a una població total de 129.469 habitants de 63 municipis.

Podeu consultar els trams per accelerar el desplegament de la xarxa de fibra òptica a les comarques gironines en el document adjunt.