Notícies

L'Ajuntament de Figueres posa a disposició del teixit empresarial el programa “Reempresa” de la Diputació de Girona

Foto : L'Ajuntament de Figueres posa a disposició del teixit empresarial el programa “Reempresa” de la Di

L'Ajuntament de Figueres ha presentat aquest matí el programa “Reempresa” de la Diputació de Girona, que posa en contacte empresaris que volen vendre el seu negoci amb emprenedors disposats a comprar-lo. “Reempresa” és un projecte que s'està implementant a les comarques de Girona fruit d'un conveni de col·laboració que varen signar al mes de juliol la Diputació i la fundació CECOT. En una primera fase, la implementació del programa s'està duent a terme a través de les àrees de promoció econòmica de l'Ajuntament de Figueres i del Consell Comarcal de la Selva i es preveu que, a partir del 2014, s'estendrà altres ens de la demarcació


La presentació d'avui ha comptat amb la participació de Marta Felip, alcaldessa de l’Ajuntament de Figueres; Ramon Soler, diputat delegat de Promoció Econòmica de la Diputació de Girona; Manuel Toro, primer Tinent d’Alcalde de l’Ajuntament de Figueres; Antoni Abad, president de la patronal Cecot i del Centre de Reempresa de Catalunya, i Albert Colomer, director del Centre de Reempresa de Catalunya.


48 empreses inscrites al programa i 163 emprenedors interessats

Actualment, les comarques gironines ja tenen 48 empreses inscrites al programa. Els motius de tancament d'aquestes empreses són diversos. En nombres absoluts, hi ha 17 empreses que tanquen per jubilació del propietari/a; 7 per manca de temps; 6 per problemes de salut; 5 per motius personals; 4 en que el tancament el motiva un canvi de professió; 3 per cansament; 2 per desavinences amb els socis; 2 per impossibilitat de portar el negoci;1 que cerca inversor; i 1 per canvi de domicili.

En quant a reemprenedors, ara mateix hi ha 163 persones a la demarcació interessades en el procés de reempresa. Fins el novembre de 2013, els processos duts a terme amb èxit han estat 13. Per sectors, cinc empreses pertanyen al sector serveis, dos al sector de l’hostaleria; cinc al sector del comerç i un al sector industrial.

En referència a la inversió induïda, es podria parlar d’una mitjana de 18.502, 65 € per procés, tot i que cal tenir en compte que aquesta quantitat varia molt en funció del tipus d’empresa. La inversió induïda total a la demarcació és de 240.534,50 euros.



Afavorir la continuïtat de les empreses

El programa “Reempresa” és un nou model d’emprenedoria i creixement empresarial que consisteix en un mecanisme segons el qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una companyia ja existent.

“Reempresa” oferirà assessorament i impartirà formació a tots dos col·lectius (cedents d’empresa i reemprenedors) sobre les característiques dels processos de compravenda d’empreses i l’elaboració d’un pla de reempresa o de cessió.

Així mateix, el projecte es complementa amb dues guies informatives —l’una, enfocada als empresaris, i l’altra, als emprenedors— i un portal web (www.reempresa.org) que recull tota la informació sobre el procés de traspàs i que permet sol·licitar assessorament, de manera que esdevé un mercat transparent a Internet on trobar l’oferta i la demanda d’empreses.

Aquesta és una aposta per promoure un mercat que, tot i els reptes actuals derivats de la situació de crisi, segueix sent susceptible de generar un creixement econòmic. Per aquest motiu, es considera necessari promocionar, fomentar i facilitar la reempresa com un mitjà de supervivència del teixit empresarial actual i futur de la demarcació de Girona.