Notícies

"la Caixa”, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí finalitzen la millora de zones inundables i l’eliminació de flora invasora del Ter Vell

Foto : "la Caixa”, la Diputació de Girona i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí finalitzen la mil

Finalitzen els treballs de millora de zones inundables i d’eliminació de flora exòtica invasora en terrenys municipals adjacents al Ter Vell, inclosos dins del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, després de cinc mesos de treballs i d’una inversió total de 18.451,96 euros.

Fa pocs anys, els aiguamolls del Baix Ter constituïen un continu de terrenys d’inundació permanent i temporània associats al tram final del riu del mateix nom. Processos transformadors com ara l’agricultura i, sobretot, la urbanització, en van modificar la fesomia i van reduir la superfície d’aquests espais a zones relictes. Gràcies a dos projectes LIFE concedits per la Comissió Europea, es van millorar diferents aspectes relacionats amb els hàbitats naturals, la flora i la fauna d'aquest espai. Les accions que s’han desenvolupat enguany han permès seguir treballant en la mateixa línia i millorar l’estat ecològic i paisatgístic d’un sector molt concorregut del Ter Vell. Els treballs s’han realitzat al sector de llevant del municipi de Torroella de Montgrí, enmig de dues zones urbanitzades i el mar, per la part més oriental, i d’un entorn agrícola i d’aiguamolls, per ponent. La superfície total de l’àmbit és de 5,4 hectàrees, i es tracta de terrenys municipals.


Feines executades

Els treballs han consistit en l’eliminació de flora exòtica present a la zona, principalment de 600 m lineals de canyissars, a més de la retirada puntual d’altres espècies exòtiques, com ara el plomall de la Pampa, el pitòspor, la iuca, etc. La retirada de la canya ha permès recuperar la perspectiva horitzontal dels terrenys i evitar que aquests quedin enclotats entre canyers. El procediment ha consistit a estassar els canyers respectant els arbres i plantes autòctones presents. Un cop realitzada la tallada, s’ha retirat el rizoma amb una retroexcavadora, i totes les restes vegetals s’han portat en un abocador autoritzat. Està previst tractar els rebrots que puguin sorgir la primavera vinent mitjançant aplicacions d’herbicida localitzades. Aquesta tasca la durà a terme la brigada municipal; un compromís que ha assumit l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, el qual fa temps que treballa activament en la recuperació de les zones humides litorals i dels seus hàbitats associats.

Paral·lelament, s’ha creat una petita bassa naturalitzada, d’uns 80 m2 de superfície, amb l’objectiu de recuperar l’hàbitat natural característic d’aquest espai, així com d’afavorir la vegetació i la fauna pròpies d’aquests ambients humits.

A la vegada, també s’han retirat 3 m3 de runa i deixalles en aquells llocs on era més evident, i, sempre que ha estat possible, s’ha restaurat la cota original. L’origen d’aquestes restes es remunta a la creació de la urbanització de l’Estartit, moment en el qual la percepció social sobre la protecció del medi natural era molt diferent a l’actual. En aquestes restes, cal sumar-hi, a més, la retirada d’uns 2 m3 de deixalles.

Una altra acció que s’ha dut a terme ha estat la regulació de l’entrada de vehicles dins l’espai. S’ha col·locat una barrera elevable a l’entrada d’una pista i 100 m de tanca en punts estratègics. Alhora, també s’han dipositat dues pedres a l’entrada d’antics accessos a les closes per dissuadir els vehicles d’entrar-hi.

Finalment, s’han plantat 27 tamarius al marge dels terrenys restaurats, allà on abans hi havia majoritàriament canyes, per tal de recuperar la tipologia de closa.

La major part dels treballs els han dut a terme tres persones de la brigada de manteniment de la Fundació ASTRES; una fundació que desenvolupa projectes, programes i serveis per a l’atenció integral de persones amb discapacitat intel·lectual amb l’objectiu de millorar-ne l’autonomia.