Notícies

Les vies verdes de Girona reben el premi a la millor iniciativa exemplar europea del 2011

Foto : Les vies verdes de Girona reben el premi a la millor iniciativa exemplar europea del 2011

L’Associació Europea de Vies Verdes (AEVV) ha guardonat les vies verdes de Girona amb el 1r Premi de la categoria “Iniciatives Exemplars” pel projecte Descobrint els secrets de les vies verdes, una iniciativa desenvolupada pel Consorci de les Vies Verdes de Girona en els darrers quatre anys, amb l’objectiu de convertir aquest eix de comunicació en un eix d’interpretació del territori.   

L’AEVV ha considerat que la candidatura gironina és una “acció innovadora amb gran impacte de difusió i promoció de les vies verdes de Girona com un recurs per descobrir el valor cultural i natural de la zona”.

El president del Consorci de les Vies Verdes de Girona, Miquel Calm, i el gerent del Consorci, Emili Mató, van assistir a la cerimònia oficial de lliurament que va tenir lloc ahir al vespre a Épinal – Vosges (França), i va guardonar un total de vuit vies verdes de Catalunya, França, Irlanda, Regne Unit, Itàlia i Espanya com a referència de les millors pràctiques d’Europa. Els responsables de l’AEVV van anunciar que en total s’havien rebut 20 candidatures “excepcionals”, de 10 països, per a les dues categories convocades: “Iniciatives Exemplars” i “Excel·lència”. En aquest sentit, el jurat va destacar que les candidatures del 2011 havien superat en qualitat les d’edicions anteriors, i hi va afegir un Premi Especial del Jurat i un segon Tercer Premi.

La cinquena edició del Premi Europeu de Vies Verdes ha estat organitzada per l'AEVV en col·laboració amb l’associació Départaments & Regions Cyclables (DRC) i el Conseil Général des Vosges, de França, amb el suport, per part de França, de la DG of Enterprise and Industry of the European Commission (Direcció General d’Empresa i Indústria de la Comissió Europea) i el Consell d’Europa; el Ministère de l’Écologie, du Développement Durable, des Transports et du Logement (Ministeri d’Ecologia, Desenvolupament Sostenible, Transports i Habitatge), i per part de Bèlgica, de la Regió Valona.

El Premi Europeu de Vies Verdes es convoca des de l’any 2003, en edicions bianuals. Des d’aleshores, les vies verdes de Girona han estat guardonades en tres ocasions: el 2003 van obtenir el segon premi d’excel·lència; el 2007, una menció especial en la categoria “Mobilitat” per la implantació de bicicletes adaptades a la ruta, i enguany aconsegueixen el primer lloc en la categoria “Iniciatives Exemplars”, premi que confirma la qualitat de les rutes i dels projectes implantats.

Amb el projecte Els secrets de les vies verdes de Girona s’han implantat 25 rutes complementàries entre Ripoll i Sant Feliu de Guíxols, amb la col·locació de plafons i tòtems informatius, senyals direccionals, l’edició de tres guies de mà, àlbums per acolorir, postals, rutes electròniques de descàrrega gratuïta al web, i amb centres d’interpretació del territori. La informació es dóna sempre en quatre idiomes: català, castellà, anglès i francès.

Tots els premiats
Les candidatures premiades en les dues categories són:

Categoria "Iniciatives Exemplars"

  • 1r premi: Descobrint els secrets de les vies verdes de Girona (Catalunya) / Consorci Vies Verdes de Girona.
  • 2n premi: Programa Padiham compromís creatiu a la via verda (Regne Unit) / Medi Arts Pennine.
  • 3r premi: Sentiero della Bonifica (Itàlia) / província d'Arezzo
  • 3r premi (2): Hotel i restaurant - vagons de ferrocarril a la via verda de la Jara - (Espanya)

Categoria "Excel·lència"

  • 1r premi: Avinguda Verda (França) / Département de Seine-Maritime
  • 2n premi: Parco costiero del Ponente Ligure (Itàlia) / Area 24 SpA
  • 3r premi: Worcester Connect2 Greenway (Regne Unit) / Sustrans
  • Premi Especial del Jurat: Gran Camí del Sud, GST (Irlanda) / GST Ltd

Més informació: