Notícies

Jornada tècnica sobre el control de les colònies urbanes de gats

El municipi de Lloret va acollir ahir una jornada tècnica organitzada pel CILMA (Consell d’Iniciatives Locals per al Medi Ambient de les Comarques de Girona) i la Diputació de Girona, amb la col•laboració del Consell Comarcal de la Selva i l’Ajuntament de Lloret, sobre el control de les colònies de gats ferals.

A la jornada van participat una quarantena de tècnics i responsables polítics de diferents ajuntaments i consells comarcals del territori gironí. El president del CILMA, Sergi Mir, va explicar que “les colònies incontrolades de gats poden suposar un risc per als propis animals que les constitueixen i alhora comportar problemàtiques socials i veïnals si no es gestionen correctament”.

El creixement incontrolat de poblacions de gats a la via pública, els problemes de depredació de fauna salvatge en zones naturals, la brutícia, els excrements, els sorolls, les males olors, els problemes de salut i de transmissió de malalties i els conflictes veïnals són alguns dels problemes que pot comportar una mala gestió en el control de colònies de gats. Jaume Dulsat, alcalde de Lloret, ha explicat que “A Lloret tenim detectades 90 colònies de gats amb gran dispersió a causa de l’orografia del municipi. Tenim més de 40 urbanitzacions i, tot i que portem més de 10 anys treballant amb campanyes d’esterilització i  control de les colònies, es tracta d’una feina que encara necessita de molt de recorregut i de la col•laboració del consistori i les associacions animalistes”.

Durant la jornada també s’han presentat els resultats de l’estudi elaborat pel CILMA sobre la problemàtica dels gats rodamon i s’han exposat les accions promogudes per diversos municipis i consells comarcals.

En la jornada s’ha remarcat la importància d’establir mecanismes de col•laboració i protocols d’actuació consensuats entre les diferents administracions i associacions implicades, a fi de garantir un bon control de les colònies i una línia de treball comuna i tècnicament contrastada. També s’ha destacat la importància d’informar i formar tant els gestors municipals com potencials alimentadors.