Notícies

La V Jornada de l’Esport Femení es farà el 12 de març a Girona

Foto : La V Jornada de l’Esport Femení es farà el 12 de març a Girona

La Diputació, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Girona han organitzat un seguit d’activitats per celebrar el Dia Internacional de la Dona. D’una banda, es durà a terme la V Jornada de l’Esport Femení, amb l’esdeveniment «Fes un pas per l’esport», que tindrà lloc el diumenge 12 de març a Girona, i de l’altra, tindrà lloc la lectura d’un manifest conjunt el divendres dia 10 de març, a càrrec de Bet Fernández, entrenadora olímpica de natació sincronitzada, la taula rodona «La veu de dones i homes d’aigua» i una conferència amb el títol «L’evolució de l’esport femení en els jocs olímpics: participació i resultats», a càrrec de Carles Giralt, cap de l’Àrea d’Alt Rendiment i Esport Federat, del Consell Català de l’Esport (en el marc de la Jornada Dona i Esport: Girona).

Les activitats han estat presentades avui en una roda de premsa que ha tingut lloc a l’Ajuntament de Girona i que ha comptat amb la participació d’Isabel Muradàs, tinenta d’alcaldia i regidora d’Educació i Esports de l’Ajuntament de Girona; Carles Salgas, diputat d’Esports de la Diputació de Girona; Fina Surina, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones de la Generalitat de Catalunya, i Olga Praderas, coordinadora de la Jornada.

V Jornada de l’Esport Femení, «Fes un pas per l’esport» (12 de març)

Es preveu l’assistència de més de 1.500 persones a la Jornada, que permetrà a dones de totes les edats practicar fins a dinou modalitats esportives. L’esdeveniment «Fes un pas per l’esport» tindrà lloc a Girona a la plaça de Calvet i Rubalcaba, la plaça de Salvador Espriu i, com a novetat, a la plaça de Catalunya, de les 9.30 a les 13.30 h. Les modalitats esportives que s’hi podran practicar són hoquei sobre patins, gimnàstica rítmica, tennis de taula, gimnàstica artística, atletisme, handbol, rugbi, judo, bàsquet, piragüisme, patinatge, esgrima, voleibol, futbol i paleotraining, i, com a novetats, quatre disciplines esportives: jujutsu, escacs, ciclisme i pàdel surf.

Els principals objectius de l’acte són potenciar la pràctica de totes les disciplines esportives i crear un espai de visualització, d’iniciació i de reconeixement; trencar estereotips envers algunes disciplines esportives considerades «no femenines»; destacar la pràctica esportiva com un espai de transmissió de valors individuals i col•lectius; reflexionar sobre els beneficis de la pràctica esportiva, els hàbits alimentaris i la qualitat de vida, i donar a conèixer esportistes destacades perquè es converteixin en un referent quant a valors i experiències per a altres esportistes.

L’objectiu d’aquesta Jornada és treballar per assolir la normalització a l’hora que tant homes com dones puguin accedir en condicions d’igualtat a la pràctica esportiva. A banda de visualitzar l’esport femení, també es vol apropar l’esport a tothom, i per això la Jornada tindrà lloc en espais oberts de la ciutat de Girona.

També s’han dut a terme trobades de debat en 9 instituts de la comarca del Gironès en què han participat un miler d’alumnes d’edats compreses entre els dotze i els setze anys. En aquestes trobades s’ha tractat sobre el valor de l’esport com a element de transmissió de valors per a la formació integral de les persones —nois o noies—, i també s’ha reflexionat sobre la presència i la imatge de les dones en el món de l’esport. Aquestes trobades han tingut el suport de l’organisme autònom de salut pública de la Diputació, Dipsalut.

Jornada «Dona i Esport: Girona» (10 de març)

Durant l’acte també s’ha presentat la jornada de conferències «Dona i Esport: Girona», que tindrà lloc el divendres 10 de març, a les 16 hores, a la sala Carles Rahola de l’edifici de la Generalitat a Girona. El propòsit d’aquesta jornada és analitzar l’evolució de la participació femenina des dels Jocs Olímpics del 1920 fins avui, i les dades referents a la pràctica esportiva federada de les dones a Catalunya. Dones i homes relacionats amb els esports d’aigua (natació, sincronitzada, waterpolo, vela...) explicaran quin ha estat el seu recorregut fins arribar a assolir l’excel•lència esportiva i de quina manera concilien, els uns i les altres, les seves vides amb l’exigència que requereix l’esport d’alt nivell. Mitjançant les conferències i la taula participativa d’aquesta jornada es pretén establir estratègies i diferents maneres de treballar de les dones per assolir més activitat, per evolucionar cap a la plena igualtat. La jornada començarà amb la lectura de la declaració institucional del Govern en relació amb el Dia Internacional de les Dones, a càrrec de Bet Fernández, entrenadora olímpica de natació sincronitzada.

 

Per a més informació podeu dirigir-vos a:
www.jornadaesportfemeni.cat