Notícies

La Diputació de Girona aportarà 4,1 milions d’euros al PUOSC per als anys 2014 i 2015

Foto : Foto: Martí Artalejo

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat avui, per unanimitat, el conveni amb el departament de Governació i Relacions Institucionals per al finançament de les anualitats 2014 i 2015 de la línia de reparacions, manteniment i conservació del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). Segons aquest conveni, l’aportació total de l’ens intermunicipal es concreta en 4.100.000 €, els quals es distribueixen en dues anualitats de 2.050.000 €. D’altra banda, l’acord preveu que la Generalitat delegui a la Diputació la gestió del seu pla específic, que manté al llarg del quadrienni 2014-2017, amb els prop de 16 milions d’euros corresponents.

El president de la Diputació, Joan Giraut, ha volgut destacar “l’esforç, el sacrifici i la voluntat” del departament de Governació de la Generalitat de tirar el PUOSC endavant. “Però una manca d’arribada de recursos no ho ha permès”, ha afegit Giraut. “D’acord que per algun municipi ha estat una decepció, però  els convenis amb Governació aconsegueixen pal·liar una situació vital per als nostres municipis”, ha conclòs el president.
 
El mes d’octubre passat, el ple de la Diputació ja havia signat un conveni amb la Generalitat referent al finançament del PUOSC amb 16,4 milions d’euros per al període 2013-2017, que es distribuïen en 4 anualitats de 4,1 milions d’€ en cadascun dels exercicis. Les aportacions de la Diputació afectaven les dues línies del pla de la Generalitat: per un costat, la línia d’inversions, i per l’altre, la de manteniment, que era la primera vegada que es convocava.

Davant la situació actual de retard en la ratificació de la planificació de l’esmentat pla, s’ha decidit considerar extingit el conveni aprovat la tardor passada i aprovar-ne un de nou, en què es manté només la línia de reparacions, manteniment i conservació. “Era necessari fer-ho  per urgència perquè a tots ens convé clarificar-ho ha dit el vicepresident  Xavier Soy, que va recordar que mentre la Diputació aportava 2.000.000 €, la Generalitat n’aportava 4.

Per tal de fer possible l’aportació econòmica en l’exercici del 2014, el ple ha aprovat inicialment l’expedient d’un crèdit extraordinari de 2.050.000 €, que té un informe favorable d’Intervenció i que s’ha finançat amb romanent líquid de tresoreria per a despeses generals. El crèdit s’ha fet ara per poder atendre les despeses que no es poden demorar fins a l’exercici vinent i per a les quals no hi ha cap consignació pressupostària. “Ara resten 2.000.000 €, que queden com a romanent”, ha dit el vicepresident Miquel Noguer.

La Diputació, d’altra banda, manté l’aportació econòmica de 16 milions d’euros per al programa específic propi. Però, a més, segons el nou conveni, es preveu que la Generalitat delegui la gestió del pla específic a l’ens gironí, la qual cosa comportarà que la Diputació assumirà la gestió econòmica i administrativa dels projectes del Pla. Soy ha recordat que la Diputació està oberta a què els ajuntaments puguin canviar d’obres, sempre que es destini a camins, edificis o cementiris.