Notícies

El món dels arxius i la gestió documental, des de totes les òptiques possibles

Foto : El món dels arxius i la gestió documental, des de totes les òptiques possibles

Una setmana més, obrim l'espai de lectura reposada, una iniciativa del Servei de Comunicació Cultural de la Diputació de Girona. Ho fem recuperant un dels treballs publicats per la Revista de Girona al llarg dels 65 anys de la seva trajectòria. Textos de qualitat per a lectors sense presses.

Les dues primeres propostes van ser per a una dona i un home que van dedicar bona part de la seva producció intel·lectual a l'escriptura: M. Àngels Anglada i Modest Prats. La tercera, coincidint amb el 135è aniversari del seu naixement, vam voler dedicar-la a un dels precursors de la fotografia a les comarques gironines: Valentí Fargnoli.

Aquesta setmana volem fer un canvi d'orientació i centrar-nos en un àmbit temàtic diferent, els dels arxius i la gestió de documents. Un àmbit que avui dia ha esdevingut fonamental en qualsevol organització que es proposi ser realment eficient i s'atingui a criteris de transparència administrativa, i d'accessibilitat i preservació de la informació.

Justament el número 285 de la Revista de Girona va dedicar el seu dossier principal a analitzar «Els arxius a les societats democràtiques». Coordinat per la cap del Servei d'Arxius i Gestió de Documents de la Diputació de Girona, M. Assumpció Colomer, es va dividir en set articles, escrits per diferents professionals de camps tan diferents com el dret, la filosofia, la literatura, el periodisme i l'arxivística, a través dels quals es mostrava com el concepte arxiu té unes dimensions i uns potencials, tant socials com professionals, que van molt més enllà del vessant cultural, que és com tradicionalment ha estat més conegut.

En aquest cas, el dossier presenta els arxius des d'òptiques ben diverses: de la filosofia a la literatura de la memòria, passant per la creació i l'art contemporani, fins a arribar a la concepció dels arxius com a reflex de la maduresa de les societats democràtiques.