Notícies

Causes i conseqüències de la pobresa i la vulnerabilitat a les comarques gironines? La resposta, al debat de la Revista de Girona

Foto : Causes i conseqüències de la pobresa i la vulnerabilitat a les comarques gironines? La resposta, al debat de la R

Moltes preguntes i moltes respostes. Els participants a la taula rodona de presentació del número 325 de la Revista de Girona, dedicat a la pobresa i la vulnerabilitat, van posar a debat els models de desigualtat en la societat actual, el paper de les institucions i l'Administració publica, l'estigmatització dels col·lectius més desafavorits, les contradiccions del model econòmic i la importància de l'educació i la formació com a via per poder-se'n sortir, entre molts d'altres.

L'investigador de l'IGOP-UAB Toni Vilà i el periodista Dani Vivern (ambdós coordinadors del dossier de la Revista de Girona), juntament amb Quim Brugué, professor de la UdG, i Xavier Besalú, mestre i pedagog, van posar sobre la taula aspectes com la necessitat d'una renda bàsica, que els ponents no creuen «que la societat s'hagi plantejat encara seriosament».

Vilà, Besalú i Brugué van coincidir que «a la llarga, sense una renda bàsica, no podrem funcionar com a societat, però ara estem per a altres coses». Vivern va apuntar que avui en dia hi ha un col·lectiu molt important de gent «de totes les edats que ja és fora del mercat de treball; això obliga a fer un replantejament perquè són gent que han caigut en una situació que no és culpa seva».

Precisament aspectes com que actualment «el treball ja no garanteix la inclusió social» i que «cal fer un clic, perquè avui la pobresa pot ser una situació crònica per a moltes persones» o la «democratització de la pobresa» van portar els participants de la taula rodona a convèncer-se que «bona part de la gent que està en situació de pobresa no en sortirà».

Segons es va dir, «al segle XXI hem tornat als nivells de desigualtat de finals del XIX i principis del XX», una situació que es veu agreujada a les comarques gironines, «perquè per raons històriques s'ajunta una feblesa institucional per abordar polítiques socials i un model econòmic molt basat en el turisme, que és un gran generador de riquesa, però també de desigualtats».

L'acte de presentació de la Revista de Girona el va tancar el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, que va fer un repàs de tots els continguts del número 325 i en va destacar el reportatge, que s'endinsa en el nou hospital de la Cerdanya, a cavall entre Catalunya i França; l'entrevista al llibreter Guillem Terribas; el retrat de la figura de Ramon Balmes, el pioner de l'educació física a Girona, i el reportatge fotogràfic «Tedi taurí».