Notícies

Surt al carrer un nou número de la Revista de Girona, amb el dossier dedicat a l'habitatge

Foto : Surt al carrer un nou número de la Revista de Girona, amb el dossier dedicat a l'habitatge

Ja ha sortit al carrer el número 324 de la Revista de Girona, que correspon als mesos de gener i febrer de 2021. Aquest nou número de la Revista, editada per la Diputació de Girona, conté un dossier que porta per títol «L'habitatge, una visió polièdrica», en el qual es tracta aquesta qüestió com un factor determinant de salut, de desigualtat, d'angoixes i d'aspiracions per a qualsevol societat.

El dossier intenta informar i fer reflexionar sobre el fet que parlar d'habitatge és parlar de moltes coses. És parlar de cases, de pisos i de llars; d'economia, de sociologia, d'arquitectura, de política i d'ideologia; de pobles, de ciutats i de territori. Es pot parlar de l'habitatge com a mancança, com a dret constitucional, com a patrimoni o com a ruïna. I la COVID-19 ens ho ha recordat una altra vegada.

En el context de les comarques gironines, els articles que formen el dossier de la Revista de Girona estan signats per professors de geografia i geògrafs, periodistes, tècnics d'oficines d'habitatge, portaveus de cooperatives que promouen un model alternatiu d'accés a l'habitatge, més just i accessible, o arquitectes. D'aquí el títol: «L'habitatge, una visió polièdrica».

Altres temes

Aquest número 324 també inclou un reportatge fotogràfic d'Aniol Resclosa sobre la vida als balcons durant el confinament, un reflex de com els balcons i finestres, de cop, es van omplir de vida, de pancartes, de plantes, de persones...

En l'entrevista, uns personatges desconeguts amb uns fills coneguts arreu: Montserrat Fontané i Josep Roca, pares de Joan, Josep i Jordi Roca, d'El Celler de Can Roca, i creadors del restaurant Can Roca. Descendents d'una nissaga d'hostalers de Sant Martí de Llémena, en aquesta entrevista expliquen els orígens humils i difícils d'una família que ha aconseguit els principals reconeixements gastronòmics mundials.

El reportatge s'endinsa en la vida de dos pobles transfronterers: Portbou i la Jonquera i els seus contrastos. «En color, la Jonquera, i en blanc i negre, Portbou», diu el text, «aquests dos pobles, units per la legitimitat que els atorga el fet de ser fronterers, porten una dinàmica oposada, antagònica, i formen un trencaclosques visual».

En l'apartat d'història, hi trobem un retrat de la vida dels Martí, fotògrafs de Girona. El taller de Sebastià Martí, al carrer de la Cort Reial, va ser una botiga emblemàtica en el desenvolupament de la fotografia comercial i d'aficionats a la Girona de la segona meitat del segle XX. Sebastià Martí Roura i els seus fills Sebastià (Tià) i Josep (Pitu), protagonistes principals d'aquest article, van tenir papers complementaris en l'exercici d'una activitat professional que el cap de família va iniciar en la postguerra immediata.

I l'artista del mes de la revista és Narcís Gironell, que gairebé sempre pinta sobre un rectangle d'alumini o d'acer inoxidable.