Notícies

La Diputació de Girona dona suport a La Marfà en la seva nova etapa com a centre de creació musical

Foto : La Diputació de Girona dona suport a La Marfà en la seva nova etapa com a centre de creació musical

La Marfà es transforma i vol esdevenir un centre de referència en la creació musical en l'àmbit nacional

L'equipament gironí presenta tres noves iniciatives de suport a la creació musical: residències internacionals, una orquestra resident i un programa de tres coproduccions

Aquest matí s'ha dut a terme, a La Marfà de Girona, la presentació de la nova etapa en la trajectòria d'aquest centre musical. En l'acte hi ha participat M. Àngels Planas, vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, que ha estat acompanyada per Carles Ribas, tercer tinent d'alcaldia i regidor de Cultura, Joventut i Dinamització del Territori de l'Ajuntament de Girona; Àngels Ponsa, directora general de Creació, Acció Territorial i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, i David Ibáñez, coordinador de La Marfà.

Des de la seva fundació, l'any 2011, La Marfà ha centrat els seus eixos principals de treball en la creació, la formació i la divulgació musical. Aquest 2020, però, l'equipament fa un salt endavant encetant una nova aposta estratègica del projecte centrada en la creació musical. Per simbolitzar aquesta evolució, l'espai ha presentat una nova imatge corporativa i ha modificat el seu nom d'Espai Marfà a La Marfà - Centre de Creació Musical. Ambdós aspectes, segons M. Àngels Planas, «no han comportat que es perdés l'essència d'aquest espai, ja que han mantingut de forma palpable l'origen de l'edifici on es troba establert el centre: la fàbrica de cotó Marfà de Santa Eugènia de Ter». A més, ha puntualitzat que «indústria i cultura són dos sectors molt diferenciats entre si però que conflueixen en aquests engranatges que mostra el nou logotip i que simbolitzen el treball creatiu de tots dos».

En l'acte també s'han presentat tres noves iniciatives del centre: les residències internacionals, una orquestra resident i un programa de coproduccions amb Pulmon Beatbox, ZA! i Cala Vento com a primers artistes vinculats al projecte per a la temporada 2019-2020. Les dues primeres iniciatives es centren en ajudes econòmiques, i la tercera, en un programa per donar suport als artistes per tal de fer possible la posada en escena de nous espectacles musicals. Són tres programes que impulsen la creació de projectes i espectacles de qualitat artística i que promouen propostes innovadores.

Així doncs, la primera iniciativa, les residències internacionals, consisteix en un programa de beques que té la voluntat de promoure la internacionalització i la mobilitat artística. Les beques estan destinades a nous projectes que suposin la col·laboració entre músics que resideixen a diferents regions o països, i compten amb la cessió d'espais i un ajut de fins a 6.000 €     per finançar una estada de creació de cinc dies de durada.

La segona iniciativa es tracta d'un programa nou que La Marfà presenta com a «Orquestra resident». Se selecciona una formació orquestral professional de música moderna (big band) que rebrà suport econòmic per realitzar un projecte de creació i residència a La Marfà entre el 2020 i el 2022. És una aposta ferma pel foment de projectes orquestrals professionals que donin continuïtat a les diverses formacions d'estudiants, com és el cas de la Black Music Big Band, projecte liderat per la Casa de la Música del Gironès i que ja resideix a La Marfà.

La tercera iniciativa és un programa de coproduccions que neix de la necessitat de trobar acompanyament i finançament a l'hora de portar a l'escenari un nou disc, projecte o espectacle. La primera temporada s'estrena amb tres coproduccions: propostes no convencionals i d'alt perfil creatiu.

M. Àngels Planas ha assenyalat que «des de la Diputació de Girona ens complau poder donar suport a La Marfà i acompanyar-la en aquest acte, que suposa una evolució clara en la seva trajectòria», i ha afegit que des de l'ens supramunicipal «cerquem el foment de la creació, l'expressió i la manifestació artística, entre elles la musical, i en aquest àmbit La Marfà n'és un clar exemple».

Des de fa vuit anys La Marfà ha esdevingut un equipament de referència a les comarques gironines en els camps de la formació, la creació i la divulgació musical. Al llarg d'aquests anys el centre ha desenvolupat un ampli ventall de projectes dirigits al conjunt dels agents del sector musical i també al públic en general, per ampliar la base social de la música. En el camp de la creació, fins ara ha disposat de vuit espais d'assaig i un estudi d'enregistrament amb quatre mil hores d'ús anual; un programa d'acompanyament artístic amb tres grups per any, i un de suport als primers enregistraments, amb dos grups per any. En el camp de la formació, compta amb nou-cents usuaris l'any i alberga l'EUMES (Escola de Música Avançada i So), amb cent cinquanta-cinc alumnes l'any; l'Escola d'Estiu de Música (curs de recursos pedagògics per a mestres), i el Campus Rock (casal d'estiu per a joves músics). Pel que fa a la divulgació, des de La Marfà s'organitza Viu21Música (una festa participativa per celebrar el Dia de la Música a Girona), el cicle de música en viu als parcs i jardins Notes al Parc i el programa de suport per a músics de carrer «Girona, carrers de música». La Marfà és un projecte de l'Ajuntament de Girona en col·laboració amb diversos agents, com la Fundació Cases de la Música o l'escola EUMES.