Notícies

El Black Music Festival arriba a la dinovena edició amb una de les seves millors programacions

Foto : El Black Music Festival arriba a la dinovena edició amb una de les seves millors programacions

• El Black Music Festival 2020 presenta un dels seus millors cartells, amb noms com els australians The Cat Empire, els nord-americans Snarky Puppy, els referents del soul actual Ben L’Oncle Soul, Hannah Williams & The Affirmations i els britànics PBug. A més, comptarà amb les actuacions de grups de referència del país com Koko-Jean & The Tonics, Karamba, Aiala, Strombers, Kozama o Lets, entre d’altres.

• La dinovena edició del festival tindrà lloc del 6 al 29 de març, se celebrarà a nou espais de Girona i s’escamparà per altres escenaris del territori com Salt, Barcelona, Perpinyà, Fornells de la Selva, Torroella de Montgrí, Bescanó, Mataró, Reus i Viladecans.

• El Black Music Festival torna a programar artistes per a tots els públics amb les actuacions de Funkids, Dàmaris Gelabert o l’espectacle Black Music per als més Menuts. Així mateix, també manté la jornada Hip-hop al Parc, protagonitzada per Arianna Puello, Sr. À i Rap de Girona.


Aquest matí s’ha presentat la dinovena edició del cicle de música Black Music Festival. En l’acte, que ha tingut lloc a la sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona, hi han intervingut Albert Piñeira, vicepresident segon de la Diputació de Girona; Jordi Viñas, alcalde de Salt; Pau Marqués, director del Black Music Festival, i Núria Fossas, membre del grup musical Kozama.

El festival, considerat com a pioner a l’Estat en aquest gènere de música i consolidat a Catalunya com a referent principal, es durà a terme entre el 6 i el 29 de març. Enguany, aquest esdeveniment pretén reflexionar sobre la seva labor, un cop assolida la majoria d’edat. El Black Music Festival es defineix com un festival madur, amb ganes de millorar any rere any i amb la necessitat de revertir tot el suport que rep de les institucions públiques a tot el teixit ciutadà.


Una programació de renom

En aquesta dinovena edició hi participaran formacions de renom tant en l’àmbit internacional com estatal i local. Actuaran al territori gironí grups musicals i artistes tan reconeguts arreu del món com Ben L’Oncle Soul, The Cat Empire, Hannah Williams & The Affirmations, Pbug i Snarky Puppy, entre d’altres. Aquests últims, són un col·lectiu musical novaiorquès que ha guanyat tres premis Grammy amb unes melodies creades a partir de la fusió instrumental de la música ètnica, el jazz, el funky, la música electrònica o el progressiu, entre d’altres.

Pel que fa als projectes estatals i locals, entre molts d’altres, actuaran el duet barceloní Aiala, el grup cardoní Strombers, la formació castellonina Blackfang, els garrotxins Kozama i el quartet barceloní Koko-Jean & The Tonics, els quals protagonitzaran el concert de presentació del festival Black Music Festival 2020 el proper 27 de febrer a la Fàbrica DAMM de Barcelona, amb el seu nou projecte musical.

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha assenyalat que en cada edició del Black Music «hi ha grans noms» d’aquest estil musical «al costat de gent del territori». I ha afegit que, d’aquesta manera, el festival és una «plataforma d’oportunitats de llançament d’artistes i noves produccions» alhora que du a la demarcació «artistes que giren per tot Europa i troben lloc per venir a Girona». Es tracta d’«una proposta cultural oberta, diversa i única que promociona i dinamitza el territori», ha puntualitzat.

Enguany al Black Music Festival «actuaran 28 artistes (12 dels quals seran locals o amb participació local), es duran a terme 37 esdeveniments i 5 activitats paral·leles», ha comentat el director del festival, Pau Marqués. A més, ha afegit que «hi col·laboraran 12 entitats o agents culturals i arribarà a 10 poblacions».

Finalment, Núria Fossas, cantant principal del grup musical Kozama, que actuarà el dissabte 14 de març a la Sala Platea de Girona, ha comentat que l’inici del nom del grup és l’expressió anglesa «Because I am a...», una expressió oberta que dona peu a finalitzar-la de qualsevol manera, és a dir, que «és un global de tot».

 
Ampliant fronteres

En aquesta edició 2020 el festival segueix traspassant fronteres. A més de Girona i Salt, continuarà duent la música negra a municipis com Barcelona, Reus, Mataró o Perpinyà, i afegirà en aquesta última edició la sala Atrium de Viladecans. El Black Music Festival també serà present a municipis de la demarcació de Girona com Fornells de la Selva, Bescanó o Torroella de Montgrí.

Per la seva banda, Jordi Viñas, alcalde de Salt, ha volgut posar èmfasi en els inicis del festival: «El festival va néixer l’any 2002 a La Mirona de Salt i ens sentim part de l’origen del festival». A més, ha destacat que aquest festival es troba actualment consolidat «tant en quantitat però, sobretot, en qualitat» i que, així mateix «pretén acostar la música i la cultura al carrer».


Novetats i actes paral·lels

L’edició 2020, a més, presenta moltes novetats, entre les quals destaca el projecte «Del blues al hip-hop, història de la black music», que consisteix en audicions en format reduït per a col·legis i instituts en què un tallerista musicòleg mostrarà l’evolució del gènere en clau històrica i geogràfica i, alhora, treballarà els valors de respecte, diversitat i sensibilització cultural.

També es durà a terme un esdeveniment experimental anomenat Silent Black, una mena de discoteca itinerant silenciosa (s’escoltarà la música a través d’auriculars) que farà un recorregut pel Barri Vell de Girona. Així mateix, a la Galeria Dual de Girona es durà a terme l’exposició «Black Music Colors», una mostra d’art col·lectiva d’obres inspirades en el món de la música negra i creades pels artistes Josep Ministral, Guillermo Cebados, Joanic Geniut i Pau Morales.

Per als més petits hi haurà per tercer any consecutiu el Black Music per als més Menuts, i les actuacions de Funkids i de Dàmaris Gelabert al Black Music Pícnic, on es donarà la benvinguda a la primavera amb música i en un ambient familiar. I per als més joves, es donarà continuïtat a la jornada de cultura urbana Hip-hop al Parc, amb la col·laboració d’Òmnium Gironès i Associació Juvenil HEAL i l’actuació de Sr. À i Rap de Girona i la reconeguda figura del rap castellà Arianna Puello.