Notícies

Presentació del nou número de la Revista de Girona, que surt al carrer amb un dossier sobre els efectes del canvi climàtic

Ja ha sortit al carrer un nou número de la Revista de Girona, el 312, corresponent als mesos de gener i febrer de 2019, i ho ha fet amb un vast dossier coordinat per la geògrafa Anna Ribas, en què s'expliquen els principals estudis que s'estan fent des del món científic a l'entorn dels efectes del canvi climàtic i s'analitzen les principals polítiques que es duen a terme, en l'àmbit de les comarques gironines, a fi d'incorporar actuacions de mitigació i d'adaptació a aquesta nova conjuntura.

El clima està canviant. I nosaltres? Sota aquesta afirmació la coordinadora, Anna Ribas, esbossa la pretensió principal del dossier. La geògrafa explica que «en aquests inicis del segle xxi la preocupació pels impactes ja observats del canvi climàtic i, sobretot, pels que ens afectaran a partir d'ara, s'ha convertit en un problema no només científic, sinó també social, econòmic i polític»; és per això que els principals articles que conformen el dossier posen en contacte el món científic, local, associatiu, empresarial i ciutadà, ja que, segons Ribas, «per fer front als efectes del canvi climàtic» cal «anar a l'una», i «posar en contacte els uns i els altres» pot servir per «actuar de manera responsable i eficaç».

Per a la redacció del dossier, Anna Ribas ha comptat amb la participació de Carles Bayés, Xavier Soler, Josep Calbó, Laura Llorens, Josep Mas-Pla, Joan Bonany, Francesc Camps, Joaquim Carbó, Joan Serra, Francesc Domingo, Robert Savé, Margarida Casadevall, Josep Lloret, Rosa Maria Fraguell, Mercè Jané i Gabriel Borràs. Tots ells, físics, geògrafs, investigadors, biòlegs, etc., gràcies als quals tenim una radiografia acurada dels diversos impactes que els efectes del canvi climàtic han generat en els nostres sistemes naturals i en els sectors socioeconòmics i de les diverses accions que s'estan duent a terme en aquest àmbit.

Altres temes

Aquest número de la Revista de Girona inclou diferents temes relacionats amb la història i l'actualitat cultural i social de les comarques gironines. En destaca l'entrevista a la directora d'art de la Fundació Vila Casas, Glòria Bosch; els tres reportatges d'òrbita històrica dedicats al Josep Pla antifranquista, al bisbe Oliba i als set gironins il·lustres que reposen als cementiris de Barcelona (Prudenci Bertrana, Ramon Turró, Narcís de Carreras, Pere Farró, Francesc Tomàs, Celestina Vigneaux i Vicente Carreras). També és important subratllar els articles sobre música (on l'orgue de la Casa de Cultura n'és el protagonista); ciència (amb l'observatori astronòmic d'Albanyà en el punt de mira), o art (un, centrat en els museus d'art d'Olot i un altre, dedicat a la jove promesa de l'art gironí Tura Sanz, guanyadora de la darrera convocatòria de les Exposicions Viatgeres).


ÀMBITCulturaTerritori