Notícies

Tret de sortida a l’Any Fita

Foto : Tret de sortida a l’Any Fita

Divendres al vespre va començar oficialment l’Any Fita, la commemoració que, sota l’epígraf «Fita 90», ha organitzat la Fundació Fita, amb el suport de les institucions gironines, per homenatjar l’artista Domènec Fita, que el 10 d’agost es va convertir en nonagenari. El tret de sortida es va fer amb la inauguració de la primera de les sis exposicions que s’han organitzat a Girona amb motiu d’aquesta celebració, «Divorcis amb la tradició», que es podrà veure al Museu d’Art fins al 25 de febrer de 2018 i que vol mostrar el procés de creació de Fita.

L’acte va estar encapçalat pel mateix artista, que va estar acompanyat en tot moment pels representants de les institucions que hi donen suport.

Durant la inauguració, a part d’explicar el contingut de la mostra «Divorcis amb la tradició», també es van donar a conèixer tots els actes que hi ha programats dins l’àmbit d’aquesta commemoració, comissariada i coordinada per l’arquitecte Joaquim Bover, patró de la Fundació Fita, i que es compon, bàsicament, de sis exposicions que es duran a terme durant els mesos d’octubre i febrer del 2018 en diferents centres culturals de Girona i que s’aniran inaugurant de manera successiva. També inclou diverses activitats que es faran coincidint amb les mostres, com una conferència a càrrec de l’abat de Montserrat, l’edició i presentació del llibre Unes mirades en l’obrar de Fita, un concert a l’Auditori de Girona o un Vermut d’Art a la casa Fita-Rodeja, a Montjuïc.

La intenció és explicar l’obra de Fita, de manera transversal, i copsar la manera de fer l’artista i el seu ús de materials, així com la diversitat de temes tractats i els recursos i les tècniques que ha anat abraçant al llarg de la seva dilatada carrera. Cada espai se centra en una temàtica o en un àmbit; una proposta que planteja un recorregut físic per dibuixar l’itinerari artístic de Fita. Les sis mostres tenen un únic catàleg, cosa que n’evidencia la unitat. 

 

«Divorcis amb la tradició», al Museu d’Art de Girona 

Dirigida per la directora del Museu, Carme Clusellas, «Divorcis amb la tradició» vol mostrar el procés de creació de Fita, que comença amb els blocs de notes i dibuixos i que s’acaba plasmant en una pintura o en una escultura de materials diversos com el paper, el ferro o el vidre. 

El sistema de treball de l’artista es manifesta, en aquesta exposició, amb els autoretrats. Al llarg de la seva trajectòria, Domènec Fita ha utilitzat el rostre, el seu propi rostre, com a tema per aconseguir l’abstracció en el dibuix, la pintura i l’escultura. L’exposició també palesa la correspondència entre els autoretrats i les obres per encàrrec, com l’escultura de sant Benet de Montserrat o l’escultura de l’abat Oliba de Vic. En aquests casos, Fita s’allunya, lliurement, de la tradició iconogràfica i hi afegeix el seu bagatge i la seva interpretació artística. 

Kim Bover i Carme Clusellas oferiran, juntament amb Fita, un Vermut d’Art, amb una visita comentada de l’exposició i una visita a l’obrador de l’artista a la casa Fita-Rodeja, l’11 de novembre a les dotze del migdia. 

 

«Gest sense límits», al Centre Cultural La Mercè 

L’Escola Municipal d’Art participa en el programa «Fita 90» amb aquesta mostra, que es podrà veure del 2 de novembre al 22 de desembre. Fita va estar compromès amb l’educació artística i va ser professor de molts creadors al seu taller de Montjuïc. En aquesta escola de Girona s’exposaran dibuixos i pintures de gran format del conjunt Rock, que data del 1984. 

 

«Laberint de la llibertat a través del nu», a la Fundació Valvi 

Obrirà les portes el 9 de novembre i les tancarà el 5 de gener. La mostra, dirigida i produïda per Maguí Nogué, explica l’interès pel nu de l’artista, i totes les obres escollides versen sobre aquest tema. S’hi pot veure l’evolució dels seus nus al llarg de setanta anys de creació, i acull pintures, dibuixos i escultures d’estils figuratius i també abstractes. Els nus presenten la subtilesa de les formes, els colors, les textures, les línies i les corbes, i tots estan en la mateixa posició: dempeus, com les cores gregues arcaiques o les estàtues egípcies. 

 

«El buit sobre el ple», a la Casa de Cultura de Girona 

Començarà el 15 de novembre i s’allargarà fins al 13 de gener. Està dirigida i produïda per Sebastià Goday i Lluís Freixas, i mostra la gran formació acadèmica de l’artista a partir de la seva manera de modelar l’espai, del treball del ple i del buit en el dibuix, la pintura i l’escultura per aconseguir l’expressió que busca. S’hi podran veure obres destacades com el Crist jacent, de la catedral de Girona, o l’Ecce homo, així com pintures d’escenes del calvari o sobre els refugiats i els exiliats de Bòsnia. 

El 15 de novembre també s’ha organitzat la conferència «Art contemporani en la litúrgia després del Concili Vaticà II», a càrrec de l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, a l’Auditori Josep Irla de la Casa de Cultura. 

 

«Geometrització per la ruptura», a la Fundació Fita 

Aquesta exposició, produïda per Ignasi Esteve, comparteix les mateixes dates que la de la Casa de Cultura. Pretén explicar l’ús de la geometria de l’artista, la proporció a les seves obres i la utilització de materials de rebuig i arraconats que, al mateix temps, modela i transforma per crear noves textures. Mitjançant les obres, es pot veure com Fita aconsegueix cridar l’atenció a partir d’allò inesperat i la nova geometria de les formes. 

 

«Travessia. Un gest sobre textures i colors», a l’Auditori de Girona 

És la darrera mostra i s’inaugurarà el 22 de novembre a la sala petita de l’Auditori de Girona. Es tracta d’un muntatge amb escultures i obra pictòrica de gran format que acompanyarà l’estrena d’una composició musical de Joaquim Rabaseda escrita especialment per a l’ocasió i dirigida per Ricard Oliver. La interpretarà el Cor de Cambra de la Diputació de Girona amb una desena de músics el mateix dia de la inauguració. 

 

El llibre Unes mirades en l’obrar de Fita

La Fundació Fita ha impulsat l’edició d’un llibre que, amb el títol Unes mirades en l’obrar de Fita i amb textos de Narcís Comadira, Joaquim Español, Pilar Parcerisas, Maria Lluïsa Faixedas, Joaquim Jubert i Júlia Subirachs, aportarà lectures crítiques a la vasta trajectòria artística de Domènec Fita. Es presentarà el 18 de gener a dos quarts de vuit del vespre a la Casa de Cultura de Girona. 

 

Suports del «Fita 90» 

La celebració i els actes del «Fita 90» tenen el suport de la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el Bisbat de Girona i l’Ajuntament de Girona; el mecenatge de la Fundació Valvi i Construccions Rubau, i la col·laboració de l’Abadia de Montserrat, el Consell Social de la Universitat de Girona, els Manaies de Girona, el Museu d’Art de Girona, la Fundació Valvi, la Casa de Cultura de Girona, la Fundació Auditori Palau de Congressos de Girona i el Capítol de la Catedral de Girona.