Notícies

Lliurament del III Premi Internacional Memorial Walter Benjamin

El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va assistir a la III edició del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin. Aquest premi, que convoca el Consorci del Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera amb la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin, Memòria i Exili, de la Universitat de Girona, i que enguany en celebra la tercera edició, es va lliurar divendres a Girona en el marc del Col·loqui Internacional Walter Benjamin.

Van assistir a l’acte el director del MUME, Jordi Font; l’alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, i Jörg Zimmer, membre del jurat. Enguany el Col·loqui commemora el centenari de l’anomenada Revolució d’Octubre, un procés que va tenir una influència decisiva durant tot el segle XX.

Albert Piñeira va destacar en el seu parlament que «col·laborem amb aquest premi per visualitzar la presència, en el territori gironí, d’aquest personatge mundialment reconegut, tant des del punt de vista de la projecció acadèmica cap a l’exterior com de la transferència de coneixement de l’obra de Benjamin envers la societat».

Des de Diputació de Girona es dona suport als Premis i a la Càtedra per tal que es pugui seguir aprofundint en l’estudi acadèmic de l’obra de Walter Benjamin en tots els àmbits de la cultura contemporània que el mateix Benjamin va investigar. Piñeira va explicar que «la petjada històrica de Walter Benjamin, perseguit pel règim nacionalsocialista per la seva condició de jueu, serveixi per debatre, reflexionar i intercanviar opinions sobre la figura del filòsof alemany i d’algunes de les parts nuclears del seu pensament —sobretot en un moment en què el país necessita tant de compromís».

 

Premiats

Un assaig inèdit d’Ana Lanfranconi que planteja una lectura crítica dels treballs radiofònics que Walter Benjamin va elaborar per al públic infantil i juvenil ha rebut el Premi Internacional Memorial Walter Benjamin. El treball porta per títol Kinder für die Aufklärung. Infancias e interrupciones en las emisiones radiofónicas de Walter Benjamin.

El jurat també va fer una menció especial del treball La autoridad y sus descontentos: una lectura desde Arendt d’Edgar Straehle Porras, tot reconeixent-ne la vàlua assagística, i n’ha recomanat la publicació per l’aportació que fa sobre el concepte d’autoritat, que sovint és «tractat de manera inadequada». 

El jurat ha estat integrat per Francesc Abad, Xavier Antich, Pilar Parcerisas, Àngel Quintana i Jörg Zimmer.