Notícies

Es presenta el darrer llibre de la col·lecció «Quaderns d’història de Girona»

Albert Gómez, diputat de la Diputació de Girona, i Eduard Berloso, vicealcalde de l’Ajuntament de Girona, juntament amb els historiadors Joaquim Nadal i Xavier Torres, han presentat aquest dilluns, 19 de juny, a les 19.00 h, a la sala Miquel Diumé de l’Ajuntament de Girona, el llibre Girona al segle XVI (1519-1599). Cavallers i menestrals, una publicació que explica la història de la ciutat en aquest període decisiu per a la configuració de la Girona actual. 

Es tracta del nou i darrer volum de la col·lecció «Quaderns d’història de Girona», editats per l’Ajuntament i la Diputació de Girona. Iniciada l’any 1987 i amb un total de disset volums ja publicats, la col·lecció, que és a càrrec dels millors especialistes en cada etapa històrica, té per objectiu posar a l’abast d’un públic ampli, de manera sintetitzada, la informació existent sobre el passat de la ciutat.

Aquest títol ¿darrer volum publicat¿ posa fi a una col·lecció que destaca pel to divulgatiu, amb capítols curts i nombroses il·lustracions que acompanyen els textos. Amb els «Quaderns d’història de Girona» s’ha completat, per mitjà de disset volums, l’estudi de totes les etapes històriques de la ciutat, des dels orígens fins a les primeres eleccions democràtiques.

El llibre fa un repàs de la Girona de principis del segle XVI, una ciutat en reconstrucció o tot just refeta de les calamitats de la darreria de l’època medieval: des de les epidèmies de pesta i la consegüent caiguda demogràfica fins a la guerra, la crisi econòmica o les diferents inundacions.

 

Autor

Xavier Torres (Barcelona, 1955) és catedràtic d’història moderna i membre de l’Institut de Recerca Històrica a la Universitat de Girona. Les seves principals línies d’investigació han estat el bandolerisme català del barroc, els escrits memorialistes a la Catalunya moderna, la Guerra dels Segadors i el patriotisme català en temps de la Casa d’Àustria. Ha col·laborat com a autor o coordinador en obres col·lectives com ara el Diccionari d’història de Catalunya (Barcelona, 1992) i Història, política, societat i cultura dels Països Catalans (Barcelona, 1997). També ha publicat articles especialitzats en revistes com ara Recerques, Pedralbes, Història Social, Hispania i L’Avenç.