Notícies

Palamós acollirà el primer i únic festival de cobla de Catalunya

La seu dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a Girona han acollit aquest matí la presentació del primer festival de cobla de Catalunya «Amb so de cobla», una iniciativa impulsada conjuntament per la Diputació de Girona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Palamós, amb el suport de la Confederació Sardanista de Catalunya i de l’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós. L’esdeveniment començarà el proper 29 de juliol, a Palamós, i s’estendrà fins al 6 d’agost. 

La presentació d’aquest matí ha comptat amb l’assistència d’Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona i diputat de Cultura; Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona; Lluís Puig, alcalde de Palamós; Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat, i Adrià Bauzó, codirector del festival. 

«Amb so de cobla» vol reflectir la vitalitat i creativitat associada a la sonoritat de la cobla com a formació única al món, ja sigui en el seu format de cobla tradicional d’onze músics com en les seves múltiples adaptacions i estils. En aquest sentit, resulta clau el fet que sigui Palamós la vila que impulsa aquest Festival atesa la seva llarga tradició sardanista. L’Agrupació Sardanista Costa Brava de Palamós, entitat fundada l’any 1943, treballa des de llavors de manera incansable per promocionar la dansa nacional de Catalunya al municipi i això explica que dues de les seves principals (i més seguides) activitats formin part del programa oficial d’aquest nou festival. Ens referim a l’Aplec de la Sardana, que tindrà lloc el proper 30 de juliol, a l’arbreda municipal, i que arriba aquest 2017 a la 49a edició, i el 17è Memorial Ricard Viladesau (en memòria del cèlebre intèrpret de tenora i compositor) que protagonitzaran les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins el dimecres 2 d’agost, al mateix espai. 

Amb tot, el festival s’endevina ambiciós perquè presenta, en aquesta primera edició, una producció pròpia: es tracta de la fusió del rock i la cobla que planteja el cantant Cris Juanico en l’espectacle inaugural que tindrà lloc el dissabte 29 de juliol, a les nou del vespre, al parc del convent dels Agustins. Un mestissatge que arriba en un any especialment prolífic per a l’exlíder dels Ja t’ho diré i que permetrà redimensionar temes coneguts d’aquesta banda gràcies a la incorporació de la doble canya (tibles i tenores). 

En paraules del codirector del Festival, Adrià Bauzó, «“Amb so de cobla” també vol transgredir i presentar els instruments de la cobla catalana en nous formats, nous ritmes o noves interpretacions, obrint tot el ventall de combinacions possibles en la generació de nous públic i nous continguts». El vicepresident de la Diputació, Albert Piñeira, també ha afegit que «la celebració d’“Amb so de cobla” representa una acció que se suma al panorama musical que tindrà lloc aquest estiu al Baix Empordà, una comarca que cada vegada pren més importància en aquesta disciplina artística». Per aquest motiu —ha continuat Piñeira—, la Diputació de Girona se situa al costat d’aquestes iniciatives, per fomentar la cultura i l’activitat musical a la comarca i, per extensió, a tota la demarcació».

Tots els espectacles i la formació del festival són gratuïts excepte el tradicional concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, 17è Memorial Ricard Viladesau. Per a més informació podeu consultar www.ambsodecobla.cat.